Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet kapta a Nobel-békedíjat

Thorbjörn Jagland a döntést azzal indokolta, hogy az OPCW "a vegyi fegyverek megsemmisítése terén végzett széles körű munkájáért" kapta meg az idei Nobel-békedíjat.
A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a 2013. évi Nobel-békedíj kitüntetettje - jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság.

A testület elnöke, Thorbjörn Jagland volt norvég miniszterelnök a döntést indokolva közölte, hogy az OPCW "a vegyi fegyverek megsemmisítése terén végzett széles körű munkájáért" kapta meg az idei Nobel-békedíjat. A díj odaítélésével a bizottság maga is hozzá akar járulni a vegyi fegyverek megsemmisítéséhez - tette hozzá.

A testület indoklásában rövid áttekintést adott a vegyi fegyverek betiltásának folyamatáról, és felhívta a figyelmet, hogy a szíriai fegyveres konfliktus idején ismét bevetettek ilyen tömegpusztító fegyvereket, ami hangsúlyozza annak a szükségét, hogy fokozni kell a vegyi fegyverek felszámolására tett erőfeszítéseket.

A norvég Nobel-bizottság arra is rámutatott, hogy egyes országok még mindig nem csatlakoztak a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez (CWC), illetve a vállalt határideig, 2012 áprilisáig nem semmisítették meg vegyifegyver-készleteiket. A testület ez utóbbival kapcsolatosan külön kiemelte az Egyesült Államokat és Oroszországot.

Az 1997-ben létrehozott OPCW független nemzetközi szervezet, feladata a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) végrehajtásának és betartásának felügyelete. Az OPCW tevékenységét összehangolja az ENSZ-szel, és ilyen minőségében tevékeny szerepet vállal a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében. Az OPCW-nek jelenleg 189 tagállama van, Szíria csatlakozása jövő hétfőn válik hivatalossá. A CWC-t eddig nem írta alá Angola, Egyiptom, Észak-Korea és Dél-Szudán sem. Izrael és Mianmar aláírta, de nem ratifikálta a konvenciót. Ezek az országok így egyelőre nem tagjai az OPCW-nek.

A Nobel-békedíj indoklása után az oslói testület elnöke újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az OPCW nem elsősorban a szíriai tevékenységéért kapta a díjat, hanem azért a nagy munkájáért, amelyet eddig végzett a vegyi fegyverek felszámolása érdekében. Felhívta a figyelmet arra, hogy az OPCW-t az elmúlt években már többször jelölték Nobel-békedíjra.

Thorbjörn Jagland a CWC-hez való csatlakozásra szólította fel azokat az országokat, amelyek ezt eddig nem tették meg, illetve a szerződésben vállalt határidők betartását kérte az aláíró országoktól.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjak svéd alapítója, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A kitüntetést "a békekonferenciák előmozdítói, a leszerelési tárgyalások főbb szereplői és a népek közötti testvériség élharcosai", valamint - az alapító szándékait figyelembe véve - az emberi jogokért küzdők kaphatják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

24 évvel a román forradalom után született jogerős ítélet egy lincselés ügyében

Kézdivásárhelyen lincselték meg Aurel Agache milicista őrnagyot 1989-ben, a bírói testület elévültnek nyilvánította az ügyet, és elutasította az Agache-család kártérítési igényét. Tovább olvasom