Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

A világ idén sem lesz békésebb

A január első jó híre, hogy kiszabadult szudáni fogságából Papp István magyar békefenntartó. A WTC elleni merénylet 10. évfordulóján kül- és biztonságpolitikai szakértőt kérdeztünk: a megjósolhatatlan katasztrófáktól eltekintve – amelyekből „kijutott" a világnak 2010-ben – mi várható a nagyvilágban?
Jó hírrel kezdődött az új év, január 5-én kiszabadult fogságából Papp István békefenntartó, akit októberben raboltak el Szudánban. Nógrádi György kül- és biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük: mi várható 2011-ben a világban – nem utolsósorban az Európai Unióban? A szakértő elmondta, hogy rengeteg válsággóc éleződik ki a 2011-es évben, majd világ körüli útra vitt minket. Az első állomás Ázsia.

– A Távol-Keleten egyfajta béke honol, mert Kína távlati célja, hogy 2027-ig lehagyja az Egyesült Államokat a bruttó GDP-ben, és ehhez 20–25 év békés fejlődésre van szükségük. Itt folytatódik a GDP növekedése, ami rendkívül irritálja a válsággal küzdő világot. Rengeteg szigetvita várható – az érintett államok főként Kína, Malajzia, Indonézia, Japán, Szingapúr, a Fülöp-szigetek. A szigetek környéke rendkívül gazdag kőolajban, egyéb fontos ásványkincsekben, Kínának pedig stratégiai bázisokra van szüksége a haditengerészetéhez – foglalta össze az ázsiai eseményeket a szakértő. Hozzátette: a Koreai-félszigeten beláthatatlan válság készülődik. Az események előre nem prognosztizálhatók.

Ausztráliára továbblépve kiderült: egyre több a délkelet-ázsiai betelepülő, és megjósolhatatlan, mikor következik be a tiltakozás a bevándorlók ellen, ami Nyugat-Európában már megjelent. Az Egyesült Államokban a demokraták elvesztették a félidős választást. Kérdés, hogyan próbálják a republikánusok „béna kacsává" tenni Barack Obamát. Közben az országban egyre több a szegény, kiéleződtek az ellentétek. Az USA mindemellett továbbra is meghatározó szerepet tölt be a világban, bár teret nyer az EU, Japán, és erősen jön fel Kína.

Január 3-án Észak-Koreában a Kim Il Szung téren mintegy 100 ezer ember tett hitet a komunista vezetés mellett. Fotó: MTI
Január 3-án Észak-Koreában a Kim Il Szung téren mintegy 100 ezer ember
tett hitet a komunista vezetés mellett. Fotó: MTI

Dél-Amerikában az 1950-es évek óta hol jobb-, hol baloldalra leng ki az inga, de az alapvető társadalmi problémákat még senki sem tudta megoldani – erre 2011-ben sem számíthatunk. Kubában haldoklik a szocialista rendszer, mindenki várja, mi sül ki Raoúl Castro irányításából. Érdekes kérdés, mit fognak visszakövetelni az 1959-es államosítás előtti amerikai tulajdonból – ami érték, azt jórészt felvásárolták francia, spanyol, kanadai befektetők. A guantánamói bázis kérdése is a levegőben lóg. A Kubával megkötött használati szerződés évekkel ezelőtt lejárt, az Államoknak azonban esze ágában sincs visszaadni a létesítményt.

Közeledve kontinensünkhöz, Nagy-Britannia továbbra is keresi a helyét. Még nem tisztázódott, európai hatalom lesz-e vagy atlanti, az USA legnagyobb térségbeli szövetségese. Ahogy az elmúlt években, idén is szerepét keresi az Európai Unió, amelyben kiéleződnek az ellentétek Franciaország és Németország között – különösen a nagyberuházások terén. Nem tett jót a két ország kapcsolatának a Wikileaks kiszivárogtatása sem a Németországgal szembeni francia gazdasági hírszerzésről. Az Unió és az USA között ugyanez következik be, főleg az arab világnak eladható haditechnika miatt. Az euró gyengesége előrevetítheti a közös valuta halálát, Görögország bedőlés előtt áll, ehhez közeledik Írország, Spanyolország és Portugália.

Jó hírrel kezdődött az új év: január 6-án szabadult ki 3 hónapos fogságából Szudánban Papp István békefenntartó. Fotó: MTI
Jó hírrel kezdődött az új év: január 6-án szabadult ki 3 hónapos fogságából
Szudánban Papp István békefenntartó. Fotó: MTI

A mély gazdasági válság mellett az EU egy részének elege van a harmadik világból bevándoroltakból, a toleranciaszint a minimumra csökkent. A közép-európai államok nem tudták ledolgozni történelmi hátrányukat a nyugati országokkal szemben – 2011-ben sem várható nagy áttörés. A NATO és az EU bővítése továbbra is politikai alapon történik, folytatódik az alkalmatlan államok felvétele. Ilyen Albánia is, ahol azt akarták elérni, hogy az állam ne egyesülhessen Koszovóval. A biztonságpolitikus szerint azonban tíz éven belül előjön a kérdés, és újabb durva válság várható a Balkánon.

Oroszország viszont korlátlan pénzügyi lehetőségekhez jut a kőolaj és a földgáz árának emelkedésével, és nem kerül sor kenyértörésre Putyin és Medvegyev között. A három balti állam kivételével Moszkva befolyása alatt marad a volt Szovjetunió európai része, beleértve Ukrajnát, amely nem pályázik sem EU-, sem NATO-tagságra.

Afrikából lassan kiszorul a Nyugat, és teret nyer Kína és Törökország. A kontinens nem lesz stabilabb idén sem, mint az előző évben – Szudán például várhatóan kettészakad, január 16-án fejeződött be az erről szóló népszavazás, a végeredmény kihirdetésének várható időpontja február 14. Összességében elmondhatjuk, hogy 2011-ben folytatódik a tendencia, amely Japán 1945-ös kapitulációja óta tart. Egyetlen békés nap sem volt azóta a világban.

Olvasóink írták

  • 3. dblaci 2011. január 23. 19:49
    „Helyesen: a WTF elleni önmerénylet. Mivel mára már köztudott, hogy a WTCt felrobbantották, tudjuk is, hogy kik, melyik nép(?) fiai, és azt is hogy miért.”
  • 2. kugel 2011. január 23. 14:57
    „"Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban." - Mohandas Gandhi”
  • 1. queenmargareth 2011. január 23. 13:31
    „szomorú, ahogy kiírtjuk magunkat...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Kairóban is hangsúlyozta az euró megvédését

Egyiptom - Az Európai Unió és az arab világ közötti szoros gazdasági együttműködés fontosságát… Tovább olvasom