Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A világ öt legnagyobb fegyverimportőr országa Ázsiában található

A nemzetközi fegyverkereskedelem volumene 24 százalékkal volt magasabb 2007 és 2011 között, mint 2002 és 2006 között, és ezt a növekedést ázsiai országok gerjesztették keresletükkel, az öt legnagyobb fegyvervásárló állam mind ázsiai volt - állapította meg legfrissebb, hétfőn kiadott jelentésében a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI).
Ázsia - amelyhez hozzászámították Óceániát is - 44 százalékkal részesült a globális fegyverimportból az utóbbi öt évben, utána Európa következett 19 százalékkal, majd a Közel-Kelet 17 százalékkal, az amerikai kontinens 11 százalékkal, végül Afrika 9 százalékkal.

Országra lebontva India volt a legnagyobb vásárló, volumenben mérve 10 százalékkal részesülvén az összes vásárlásból. A következő Dél-Korea 6 százalékkal, Kína és Pakisztán 5-5 százalékkal és Szingapúr 4 százalékkal.

"A nagy ázsiai importőrök arra törekszenek, hogy kiépítsék saját hadiiparukat, és így kevésbé legyenek ráutalva a külföldi cégekre. Ezekben az országokban a beszerzés egy jelentős részét külföldi fegyverek megvásárolt engedély alapján történő hazai másolása adja" - mondta Peter Wezeman, a SIPRI fegyverkereskedelemmel foglalkozó részlegének kutatója.

Kína, amely 2002 és 2006 között még a legnagyobb fegyverimportőr volt, az ezt követő öt évben visszaesett a negyedik helyre. Ennek hátterében az áll, hogy az ország rohamtempóban fejlesztette saját hadiiparát, és növelte exportját: az egyik ötéves időszakról a másikra 95 százalékkal nőtt az export, és így Kína a tavalyi évre a világ hatodik legnagyobb szállítója lett, alig lemaradva Nagy-Britannia mögött. A kínai export növekedése azonban nagyrészt Pakisztánnak köszönhető, a kínai fegyverek exportja más nagyobb piacon egyelőre nem nőtt jelentősen - mondta Paul Holtom, ugyanennek a SIPRI-részlegnek az igazgatója.

A nagyobb exportőrök az utóbbi években is szállítottak fegyvert azoknak az országoknak, amelyeknek életére hatással volt az arab tavasz. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok tavaly felülvizsgálta közel-keleti és észak-afrikai fegyverszállítási politikáját, továbbra is az egyik legjelentősebb szállítója volt Egyiptomnak és Tunéziának.

Szíria fegyverszükségletének 78 százalékát az utóbbi öt évben Oroszország elégítette ki. Az arab ország az első ötéves időszakról (2002-06) a másodikra (2007-11) mennyiségét tekintve 580 százalékkal növelte fegyverbehozatalát.

A SIPRI többféle fegyverkereskedelmi jelentést közöl évről évre. Február végén olyan összeállítást adott ki, amely szerint 2010-ben - Kínát leszámítva - értékben egy százalékkal nőtt a száz legnagyobb fegyvergyártó cég eladása fegyverből és katonai szolgáltatásból, és így ez a mutató 411 milliárd dollárt ért el. Az egy évvel korábbi, 2009-es növekedés még hétszázalékos volt. A SIPRI fegyveripari szakértője akkor azt mondta: az egyszázalékos növekedési adat arra utal, hogy a nagy fegyvergyártókat nem érintette úgy a pénzügyi válság, mint a gazdaság többi szektorát.

A SIPRI 2001 óta évente kiad olyan jelentést is, amely a fegyverekre évente költött állami kiadásokról szól. A tavaly áprilisban kiadott jelentés szerint 2010-ben a világ országai 1.630 milliárd dollárnak megfelelő összeget költöttek fegyverekre, vagyis a növekedés 1,3 százalékos volt 2009-hez képest.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Washington puccsot készített elő a volt Jugoszláviában?

Szimeon Kosztadinov 1974-ben azt írta, hogy az Egyesült Államok "felforgató tevékenységet" szervez. Tovább olvasom