Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A vöröskereszt a volt Jugoszláviában eltűnt 15 ezer ember sorsát firtatja

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) felszólította a volt Jugoszláviát alkotó országok kormányait, hogy tegyenek több erőfeszítést a továbbra is eltűntként nyilvántartott mintegy tizenötezer ember sorsának tisztázására.
"A statisztikák mögött emberek vannak, férfiak, nők és gyermekek, akiknek élete romba dőlt az erőszak miatt" - mutatott rá Paul-Henri Arni, a nemzetközi humanitárius szervezet regionális delegációjának vezetője hétfőn Belgrádban, ahol "Hiányzó életek" címmel kiállítást nyitott meg, és bemutatta az ehhez kapcsolódó könyvet.

A könyv és a kiállítás tizenöt olyan horvátországi, boszniai, szerbiai, illetve koszovói ember történetét vázolja fel, akiknek családtagjai eltűntek az 1990-es évek konfliktusaiban. Belgrád után a Balkán több városában is bemutatják a kiállítást, majd Londonban, Brüsszelben, Strasbourgban, Bernben és Ottawában lesz látható a tárlat.

A vöröskeresztnek az a célja a könyvvel és a kiállítással, hogy kézzelfoghatóbbá, közelebb vigye a közvéleményhez a problémát. Ugyanakkor nyomást is akar gyakorolni a politikusokra, hogy tegyék lehetővé a háborús archívumok megnyitását, és gyorsítsák fel a kutatásokat.

"Alapvető dolog, méltóság és politikai felelősség kérdése, hogy az érintett családok ezrei újabb híreket és támogatást kapjanak. A Balkán államainak többet kell tenniük, hogy teljesítsék ezt a feladatot" - hangsúlyozta Paul-Henri Arni, aki szerint az eltűnt személyek dossziéjának lezárása nélkül nem lesz teljes az együttműködés és a megbékélés a térségben.

A volt Jugoszláviában dúló háborúk mintegy 140 ezer ember életét követelték. Megközelítőleg 40 ezer embert tartottak nyilván eltűntként, közülük 14 650 sorsa még mindig tisztázatlan.

Olvasóink írták

  • 1. történész 2010. augusztus 24. 17:45
    „Helló!!
    Horvátok, Bosnyákok , Szerbek !! itt az idő nyilatkozni..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brazília visszafordított 22 tonna hulladékot Németországba

Brazília visszaküldött Németországba 22 tonna hulladékot, amelyet engedély nélkül vittek be a… Tovább olvasom