Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A zenében megőrzött magyar hagyomány Párizsban

Identités hongroises (Magyar identitások) címmel hét zenei eseményt kínál november 16. és 22. között a párizsi Cité de la Musique zenei központ. A különleges rendezvénysorozat célja a népzenei és a cigányzenei örökségtől a bartóki hagyományon át a világsikerű kortárs magyar zeneszerzőkig bemutatni a zenei sokoldalúságban megőrzött magyar nemzeti tudatot.
"Magyarország sajátossága, hogy a sorozatos elnyomások a történelemben a nemzeti hagyományhoz való ragaszkodást eredményezték, azt pedig jelenleg nagy mértékben az ellenérzésektől sújtott és a többségi társadalom által nehezen elfogadott cigányok zenéje őrzi" - olvasható a magyar zenei hetet szervező Cité de la Musique honlapján.

A rangos párizsi zenei intézmény a cigányzenében máig megőrzött magyar hagyományt és annak hatásait vizsgálja a XX. századi és a kortárs zenében. Szombaton a nyírmihálydi Amare Save és az erdélyi Szászcsávás zenekar ad ízelítőt az autentikus magyar cigányzenéből, vasárnap pedig Cigányok: Csárdás címmel a fehérgyarmati Pipás zenekar és a budapesti Sentimento Gipsy Paganini lép fel.

Az ebből a gazdag hagyományból táplálkozó XX. századi és kortárs magyar zeneszerzők világhírű műveit a hét során kizárólag nem magyar zenészek szólaltatják meg az öt koncerten.

A hét kiemelkedő rendezvényének hétfőn a Bartók-est ígérkezik Párizs egyik leghíresebb koncerttermében, a Salle Pleyelben: a Milánói Scala Szimfonikus Zenekarát az egyik legnagyobb francia karmester, Pierre Boulez vezényli, akit a magyar zeneszerző műveinek egyik legjelentősebb értelmezőjeként tartanak számon a világban. A koncert első felében a Négy zenekari darab és a II. zongoraverseny csendül fel Maurizio Pollini közreműködésével, a második részben A csodálatos mandarint szólaltatja meg az olasz együttes.

A Dél-német Rádió (SWR) Szimfonikus Zenekara (Baden-Baden és Freiburg) Bartók és Kurtág György műveiből ad koncertet, a Párizsi Konzervatórium Zenekara pedig a népzenei hagyományokból táplálkozó Liszt (Hungária, I. Esz-dúr zongoraverseny), Kodály (Galátai táncok) és Bartók (Táncszvit) darabokat ad elő.

A Satie Quartet Bartók és Kodály mellett Kurtág György és Ligeti György vonós darabjaiból játszik, a párizsi Ensemble InterContemporain szólistái pedig olyan magyar zeneszerzőktől - Ligeti, Kurtág, Eötvös Péter és Illés Márton - tolmácsolnak műveket, akiknek a bartóki hagyományból táplálkozó munkássága hazájuktól távol, külföldön teljesedett ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztrália csodaalmával áll elő

Olyan szuperalmát nemesített az ausztrál nyersanyagipari- és halászati minisztérium, amely sokáig… Tovább olvasom