Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Adócsalás miatt két magyart ítéltek el Csehországban

Csehország - Börtönbüntetésre ítéltek adócsalás miatt hétfőn két magyar állampolgárt Csehországban. Mindketten vashulladékkal üzleteltek, de a törvény által előírt forgalmi adót nem fizették be.
Kemény János Zoltánt (34) hat év és négy hónap, míg Geszler Istvánt (21) öt év szabadságvesztésre ítélte a zlíni regionális bíróság. A vád szerint a két magyar állampolgár nem fizetett forgalmi adót azért a vashulladékért, amelyet egy Kromerízben székelő cseh cégnek adott el. Mindkét férfi elismerte a törvénysértést, s megbánást tanúsított - közölte a bíróság.

Pavlína Nesvadbová államügyész szerint Kemény 25,7 millió koronás, míg Geszler mintegy 14,5 millió koronás kárt okozott a cseh államnak. A cseh hatóságok az egyik cég számláján 18 millió koronát találtak, ami lehetővé tette, hogy a magyarok által okozott kárt csökkentsék.

A magyarok azzal védekeztek, hogy más személyek utasítására cselekedtek, akiknek a megszerzett pénzt is átadták. A vádlottakat eredetileg tíz éves szabadságvesztés fenyegette.

A magyarok azt vallották: azért adták nevüket az üzlethez, mert akkoriban nem volt pénzük.

Az államügyész szerint az érintettek kihasználták azt a tényt, hogy a Európai Unió egyes országaiban másképp van szabályozva a forgalmi adó. A vashulladékot állítólag Magyarországon vásárolták adómentesen, majd Csehországban árát forgalmi adóval megemelve adták el. Az árak közti különbség jelentette a spekulánsok nyereségét.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2011. május 17. 10:58
  „JOZKO! "Érinthetetlenek" ? Akkor titkositják 100 évre azt annyi.Idehaza bejáratott szabályok vannak.”
 • 2. jozko 2011. május 17. 09:58
  „Működhetne ez Magyarországon is...
  Frissen melegében fel lehetne göngyölíteni mondjuk a hazai szálakat...
  Addig kell a vasat ütni, amíg meleg!

  Meglehet persze, hogy a szálak az "érinthetetlenekhez" vezetnének!
  Szegény csehek, nem tudják, mibe nyúltak.”
 • 1. dodó 2011. május 16. 20:58
  „Helyes!
  Úgy látszik, a cseheknél jók a törvények és jól alkalmazzák őket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az IMF nem várja el Strauss-Kahntól, hogy lemondjon

A CNBC szerint Strauss-Kahn 525 dollárt fizetett azért a lakosztályért, amelyről az első médiajelentések azt állították, hogy éjszakánként 3 ezer dollárba kerül. Tovább olvasom