Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Adócsökkentést fogadott el a német parlament

Csatát nyert Angela Merkel kancellár, a német parlament ugyanis pénteken jóváhagyta az új kormány első adócsökkentési programját. Ennek keretében a családok, a vállalatok és a szállodák jövőre 8,5 milliárd euró adócsökkentésben, illetve támogatásban részesülnek.
A Bundestag, azaz az alsóház korábbi támogatása utána felsőház, a Bundesrat döntését hetekig tartó alkudozás előzte meg, és a gazdasági növekedés felgyorsítását elősegíteni hivatott törvény tervezetének elfogadása az utolsó pillanatig bizonytalan volt. Több tartomány ugyanis a leghatározottabban szembehelyezkedett az adócsökkentési programmal, azt hangoztatva, hogy emiatt a helyi kormányzatok létfontosságú bevételektől esnek el. A legerősebb ellenkezők között három konzervatív irányítású tartomány, Szászország, Schleswig-Holstein és a Saar-vidék voltak, közülük az első kettő végül megszavazta a törvényjavaslatot. Saar-vidék azonban elutasította azt.

A január 1-én törvényerőre emelkedő adócsökkentési program haszonélvezői a családok, minthogy a gyermekgondozási segély az eddigi 6024 euróról évi 7008 euróra emelkedik. A gyermekek után járó támogatás havi összege 20 euróval emelkedik. Adókönnyítésekben részesülnek a vállalatok, és csökken az örökösödési adó, míg a szállodák az áfa mérséklése által jutnak többlet jövedelemhez.

Szakértők szerint a pénteken jóváhagyott adócsökkentési program az államnak, illetve a tartományoknak évente több milliárd euró bevételcsökkenést jelent. A kormány azonban azt reméli, hogy a az adósságokból finanszírozott csökkentés - akárcsak a későbbre előirányzott hasonló intézkedéseknek - a növekedést ösztönző hatásuk lesz.

Az ellenzék elutasítja ezt a programot, mert elhibázottnak és drágának tartja. Valójában nem a növekedés gyorsulása, hanem az állam eladósodásának növekedése várható. Hasonló véleményt fogalmazott meg több neves szakértő is.

Megfigyelők szerint a pénteki szavazás Angela Merkel kancellár és az általa vezetett konzervatív-liberális kormány győzelmét jelenti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klímacsúcs: Obama nem tett új vállalásokat

Nem tett új klímavédelmi vállalásokat országa nevében Barack Obama amerikai elnök a koppenhágai… Tovább olvasom