Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Adóemelést sem zárnak ki a brit konzervatívok

Adóemelést sem zár ki kormányra kerülése esetén az ellenzéki brit Konzervatív Párt a súlyos államháztartási hiány kezelésére.
Kenneth Clarke, aki a tory árnyékkormányban az üzleti ügyek felelőse, a The Sunday Telegraph című vezető vasárnapi konzervatív lapnak azt mondta: "ostobaság lenne", ha a párt elzárkózna attól, hogy a kiadáscsökkentéssel együtt adóemeléssel is mérsékelje a hatalmas deficitet.

"Minden konzervatív (politikus) igyekszik elkerülni (az adóemelést) ... de a nyugati világ leginkább eladósodott országában nem lehet olyasmit ígérgetni, hogy soha nem lesz adóemelés" - mondta Clarke, aki a legutóbbi tory kormányban pénzügyminiszter volt.

Nem hivatalos értesülések szerint a konzervatívok tervei között szerepel az áfa 20 százalékra emelése a jelenlegi 17,5 százalékos szintről.

Nagy-Britanniában tavasszal vagy kora nyáron tartják a parlamenti választásokat, és a toryk támogatottsága - bár csökkenő előnnyel - jó ideje megelőzi a kormányzó Munkáspártét.

Adóemelést a jelenlegi Labour-kormány is tervez. Alistair Darling pénzügyminiszter az idei pénzügyi év költségvetésének tavaly áprilisi előterjesztésében közölte, hogy a jelenleg érvényes 20 és 40 százalékos személyi jövedelemadó-adókulcsok mellé új, 50 százalékos kulcsot is meghonosítanak az évi 150 ezer fontnál (45 millió forintnál) nagyobb jövedelmekre az idén áprilisban kezdődő következő pénzügyi évtől.

A Konzervatív Párt már jelezte, hogy érvényben tartja az 50 százalékos felső jövedelemadó-kulcsot, ha a tavaszi választásokon kormányra kerül.

Az idei brit pénzügyi év költségvetésében 12,4 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitjóslat szerepelt, és már ez is példátlan mértékű hiány lett volna a modern brit gazdaságtörténetben. Darling azonban a költségvetés és a gazdaság állapotáról nemrégiben tartott alsóházi beszámolójában még rontotta is az idei államháztartási hiányra adott hivatalos prognózist: az új előrejelzés szerint a deficit a becsült GDP-érték 12,6 százalékával lesz egyenlő.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor's tavaly - hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel - stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehetséges legjobb, "AAA" szintű szuverén besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

Független londoni elemzők szerint ebben a helyzetben súlyos, hozzávetőleg 100 milliárd fontos (30 ezer milliárd forintos) költségvetési kiigazítást kell végrehajtania a következő brit kormánynak ahhoz, hogy középtávon fenntartható legyen a brit államháztartás finanszírozása.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) nemrégiben kiadott átfogó prognózisa szerint ha a tavasszal esedékes választások után az ellenzéki Konzervatív Párt alakíthat kormányt, akkor a cég által jósolt 100 milliárd fontos kiigazításon belül várhatóan 20 milliárd fontot adóemeléssel, 80 milliárd fontot költségvetési kiadáscsökkentéssel teremtenek elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősítik a brüsszeli EU-negyed rendőri védelmét

Külön rendőrőrsöt hoznak létre az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában, és az egész… Tovább olvasom