Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Afganisztán: megállapodtak az amerikai börtönök ellenőrzésének átvételéről

Afganisztánban megállapodás született arról, hogy miképpen hajtsák végre az amerikai felügyelet álló börtönök ellenőrzésének átadását - közölték pénteken nyugati és afgán tisztviselők.
Részletek még nem ismeretesek, de annyit tudni lehet, hogy a megállapodás az idő szorításában jött létre, Hamid Karzai afgán elnök ugyanis péntekig adott határidőt az amerikaiaknak arra, hogy átadják a Kabultól mintegy 60 kilométerre fekvő Parvan börtön felügyeletét a helyi hatóságoknak. A bagrami amerikai támaszpont szomszédságában lévő létesítményben háromezren raboskodnak, a foglyok többsége afgán.

Megfigyelők szerint fennállt a veszélye annak, hogy a börtönök kérdése miatt kudarcba fullad az afgán-amerikai hosszú távú együttműködés. Még mindig folynak azok az egyeztetések, amelyeken azt igyekeznek meghatározni, hogy az amerikai erők milyen szerepet töltsenek be 2014 után, amikor a NATO átadja a biztonsági felelősséget az afgán kormánynak.

Korábban afgán tisztviselők azt mondták, Kabul kész elfogadni azt az amerikai javaslatot, hogy a börtönök felügyeletének átadását fél évvel elhalasszák. Egyelőre nem világos, hogy Karzai elfogadja-e ezt.
Az amerikaiak már átadtak néhány száz ottani rabot, de kijelentették, hogy az afgán kormány még nem áll készen a létesítmény teljes átvételére.

Az afgán külügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy Abdul Rahim Vardak védelmi miniszter és John Allen tábornok, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) parancsnoka még a nap folyamán emlékeztetőt ír alá az ügyben.

A tárca részletekkel nem szolgált, de nyugati tisztviselők megerősítették, hogy az emlékeztető a börtönök felügyeletének átadásáról szól. Az amerikai hírügynökség szerint a pontos szövegről még vitáznak, a főbb kérdéseket azonban már elrendezték.

Afgán és amerikai tisztviselők korábban azt mondták, hogy még a NATO májusi chicagói csúcstalálkozója előtt szeretnének aláírni egy megállapodást a stratégiai partnerségről. A tárgyalások azonban az elmúlt hónapokban megrekedtek, egyebek között éppen a börtönök kérdésében, s a Korán-égetés elleni tiltakozások tovább nehezítették a tárgyalásokat.

Karzai elnök nem sokkal az ügy kipattanását követően azt mondta, hogy az ilyen jellegű események elkerülhetők lettek volna, ha a parvani börtön felügyeletét már az afgánok látnák el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszabadult Fikret Abdic, sokezres éljenző tömeg várta

Kiszabadult pulai börtönéből pénteken Fikret Abdic egykori bosnyák szakadár vezető, aki háborús… Tovább olvasom