Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Agyonlőtte két húgát, mert nem tetszett neki jellemük és életmódjuk

A 29 éves férfi néhány évvel ezelőtt édesanyját ölte meg.
Becsületgyilkossággal gyanúsít a pakisztáni rendőrség egy 29 éves férfit, aki agyonlőtte két húgát, mert nem tetszett neki "jellemük és életmódjuk" - közölték a pakisztáni hatóságok mindössze két nappal azt követően, hogy a Sarmin Obed-Csinoj pakisztáni rendezőnő által készített, a becsületgyilkosság témáját feszegető A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Lány a folyóban - A megbocsátás ára) című rövid dokumentumfilm elnyerte az Oscar-díjat.

A pakisztáni emberi jogi bizottság adatai szerint tavaly több mint ötszáz férfi és nő vált becsületgyilkosság áldozatává. A gyilkosságokat többnyire rokonok követik el, az áldozatok túlnyomórészt nők, akik a családtagok szerint szégyent hoztak rájuk. Az elkövetőkre ritkán sújt le a törvény.

A nyomozók közölték, hogy a gyanúsítottat, Mohamed Aszífot kedd éjszaka óta üldözi a rendőrség, miután meggyilkolta 22 és 24 éves húgait a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban amiért - az egyik nyomozó szerint - nem tetszett neki "jellemük és életmódjuk". Aszíf állítólag azt gyanította, hogy húgainak viszonya van.

A hatóságokat a szomszédok és a rokonok tájékoztatták arról, hogy becsületgyilkosságról van szó.

A rendőrség információi szerint a 29 éves férfit korábban börtönbe zárták, miután néhány évvel ezelőtt meggyilkolta anyját, de szabadon bocsátották, miután a családja "megbocsátott" neki.

A pakisztáni jog szerint a "megbocsátás" által a vádló lemond arról, hogy a vádlottat megbüntessék, még emberölési kísérlet esetén is.

Sarmin Obed-Csinoj Oscar-díjas alkotása egy olyan fiatal nőről szól, akit apja és nagybátyja meg akart ölni, mert jóváhagyásuk nélkül ment férjhez. A rangos elismerés elnyerése után aktivisták a pakisztáni törvények megváltoztatását és a bűncselekmény elleni szigorúbb fellépést követelték.

Korábban egy pakisztáni képviselőnő törvénymódosítást nyújtott be a "megbocsátás" lehetőségének eltörlésére, amely az ügy szószólói szerint visszavetné a becsületgyilkosságok számát Pakisztánban. A törvénymódosítást a törvényhozás alsóháza tavaly elfogadta, a felsőházban azonban ez még várat magára.

A Reuters brit hírügynökség alapítványa, a Thomson Reuters Foundation 2011-es felmérése arra mutatott rá, hogy a családon belüli erőszak, gazdasági diszkrimináció, becsületgyilkosságok és savtámadások miatt Pakisztán a nők számára a világ harmadik legveszélyesebb országa.

(Lead-képünk illusztráció - a szerk.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világon kétszer annyi fiú jár iskolába, mint lány

A világon csaknem 16 millió olyan 6 és 11 éves közötti lány él, aki a jelenlegi tendenciák alapján soha nem fog iskolába járni. Tovább olvasom