Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Akár másfél évig is börtönben lehet Tóásó

Bolívia - Fél évig biztosan, de akár másfél évig börtönben lehet a Bolíviában fogvatartott Tóásó Előd. Ez attól függ, hogy az ügyészség mikor fejezi be a nyomozást - mondta a Józsa Mátyás, Buenos Aires-i magyar nagykövet.
Addig biztosan börtönben lesz Tóásó Előd, amíg tart a nyomozás, ez minimum fél, de akár másfél évig is elhúzódhat. Erről Marcelo Sosa bolíviai ügyész tájékozatta a nagykövetet. Az ügyészség időközben bejelentette, hogy "új kapcsolati szálakat" göngyölítettek fel, például, hogy hol szállásolták el a merénylettel gyanúsított csoportot, illetve, hogy kikkel álltak kapcsolatban. Ezen kívül megfejtették a letartóztatáskor lefoglalt számítógépek jelszavait is, így már hozzáférnek a tárolt adatokhoz. Az ügyészségnek továbbra sincs érdemi bizonyítéka Tóásó ellen, de mivel kapcsolatba hozható a csoporttal, egyelőre nem várható változás az ügyében.

Tóásó Elődöt ottani idő szerint szerda délelőtt a parlamenti bizottság is meghallgatta. Erre korábban is tettek kísérletet, de a férfinak akkor még nem volt tolmácsa, így csak rövid ideig tartott a beszélgetés. Józsa Mátyás elmondta, hogy Tóásó a szerdai meghallgatáson kitartott korábbi állítása mellett, vagyis, hogy ártatlan és csak informatikai feladatokkal foglalkozott. Az említett bizottság mindenre kiterjedő vizsgálatot végez az ügyben, és foglalkoznak a többi közt azzal is, hogy pontosan mi történhetett április 16-án, amikor rajtaütöttek a csoporton. Az ügyészség információi szerint lőpornyomokat találtak Rózsa-Flores Eduardó és megölt társai kezén, így felmerült, hogy tűzpárbaj volt a szállodában. A bolíviai rendőrfőkapitány állítása szerint ezt a ballisztikai vizsgálat eredménye egyértelműen bizonyítja. A nagykövet elmondta, hogy a politikusokból álló bizottság ellenzéki tagjai nincsenek meggyőződve arról, hogy ez valóban így történt.

Józsa Mátyás továbbra sem tud arról, hogy a fogvatartott férfinak vádalkut ajánlottak volna. A nagykövet szerint ennek nincs realitása, hiszen ez csak akkor történhet meg, miután az ügyészség lezárja a nyomozást és átadja a vádiratot - ez legalább fél év még, s addig Tóásó biztosan börtönben marad - tette hozzá.

Tóásó ellátásával kapcsolatban Józsa Mátyás elmondta, hogy a férfi valóban egy kicsi cellában van, aminek ablakai a hideg ellenére nincsenek beüvegezve, azonban Bolíviában ez megszokott. Hozzátette: az európai börtönökhöz képest mostohák a körülmények, viszont az ottani viszonyokra ez a jellemző.

Mint ismert, április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában kommandósok törtek rá egy csoportra, és megöltek három embert. Lelőtték a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardót, a romániai magyar Magyarosi Árpádot és egy ír fiatalembert, Michael Dwyert. Két embert letartóztattak, köztük a magyar Tóásó Elődöt. Az ottani hatóságok állítása szerint a csoport merényletet tervezett Bolívia elnöke, Evo Morales ellen.

Olvasóink írták

  • 2. sőndör 2009. május 14. 10:56
    „Neked tényleg a szemétkedés a lételemed !”
  • 1. flexsnake 2009. május 14. 07:43
    „hál istennek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lehetnek rendőrök Peruban a melegek

Peru - Nem vállalhatnak a jövőben rendőri munkát Peruban a homoszexuálisok - jelentették be a limai… Tovább olvasom