Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Alacsony a részvétel a német választásokon

Németország - Alacsony a részvétel a német parlamenti választásokon: vasárnap délutáni értesülések szerint a legtöbb tartományban délután 14 óráig kevesebben mentek el szavazni, mint négy évvel ezelőtt, 2005 szeptemberében.
A központi választási iroda közleménye szerint a legnépesebb Észak-Rajna-Vesztfália tartományban déli 12 óráig a választópolgárok kereken 35 százaléka szavazott, ugyanez az arány 2005-ben 39,83 százalékos volt. Hasonlóan alacsony volt a részvétel az önálló tartománynak számító Berlinben is.

Választási szakemberek abban reménykednek, hogy a szép idő miatt sok szavazópolgár inkább délután keresi majd fel a szavazóhelyiségeket. Az idézett szakemberek ugyanakkor utaltak arra is, hogy jóval többen kérvényezték a levélben történő szavazás lehetőségét, mint négy évvel ezelőtt.

Szerte az országban reggel 8 órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek, amelyek este 18 óráig tartannak nyitva. Az exitpoll-felméréseken alapuló első előrejelzéseket rögtön ezt követően hozzák nyilvánosságra.

Az országos parlamenti választásokkal egy időben Németország két tartományában, Brandenburgban és Schleswig-Holsteinben helyi törvényhozási választások zajlanak.

Négy évvel ezelőtt az országos részvétel 77,7 százalékos volt, ami a legalacsonyabbnak számított Németország háború utáni történetében.

Olvasóink írták

  • 1. zoltankis 2009. szeptember 27. 22:40
    „Eredmények:
    A szövetségi köztársaság történetének legalacsonyabb részvételével, 72,5 százalékkal megrendezett voksolásán a kereszténydemokraták 33,5 százalékot kaptak, ami 1,7 százalékos visszalépés a 2005-es 35,2 százalékhoz képest. Az FDP 15 százalékkal történetének legjobb eredményét tudta felmutatni. A Baloldali Párt 12,5 százalékot kapott, míg az SPD történelmi vereséget szenvedett 22,5 százalékával. A zöldek a leadott voksok tizedére számíthat. A többi párt nem tudta elérni a bejutáshoz szükséges 5 százalékot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövekkel dobálták a Templomhegyen imádkozókat

Palesztinok kövekkel hajigálták meg a Templomhegyen imádkozó zsidó hívőket vasárnap. Az izraeli… Tovább olvasom