Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Aláírta a lemondását lehetővé törvényt a spanyol uralkodó

A trón éjféltől már fiát illeti meg, aki VI. Fülöp néven fog uralkodni, és csütörtökön teszi le az esküt a spanyol alkotmányra.
Aláírta a lemondását lehetővé törvényt szerdán I. János Károly spanyol király. A trón éjféltől már fiát illeti meg, aki VI. Fülöp néven fog uralkodni, és csütörtökön teszi le az esküt a spanyol alkotmányra.

A 76 éves uralkodó meghatottan, könnyeit visszatartva írta alá az okmányt Fülöp herceg és a királyi család, valamint mintegy 160 meghívott jelenlétében a madridi királyi palota Oszloptermében tartott ünnepségen. Az uralkodó öltönyben, mankóra támaszkodva jelent meg. I. János Károly, aki 39 évi uralkodás után mondott le a trónról, az aláírás után csatlakozott a királyi családhoz, megcsókolta feleségét, és hosszan megölelte a trónörököst, aki a vonatkozó törvénynek a hivatalos közlönyben történő kihirdetése után, éjféltől lesz Spanyolország új uralkodója. A szertartás után apa és fia helyet cserélt egymással.

I. János Károly spanyol király (b) aláírja a trónról való lemondását lehetővé tevő törvényt a fia, Fülöp (j2) herceg, a felesége, Zsófia királyné (j3), a menye, Letizia hercegnő (j) és Mariano Rajoy m
I. János Károly spanyol király (b) aláírja a trónról való lemondását lehetővé tevő törvényt a fia, Fülöp (j2) herceg, a felesége, Zsófia királyné (j3), a menye, Letizia hercegnő (j) és Mariano Rajoy miniszterelnök (j) jelenlétében a madridi királyi palotában június 18-án. Az aláírás eredményeképpen másnaptól a fia lesz Spanyolország királya VI. Fülöp néven.
Fotó: MTI/AP/EFE pool/Alberto Martin

A 41 éves Letícia, az első nem nemesi vérből származó leendő spanyol királyné, a szertartás alatt gyakorlatilag le sem vette a szemét két lányáról, akik a távolabbi rokonok között ültek az Oszlopteremben. Idősebbik lánya, a nyolcéves Eleonóra csütörtöktől Európa legfiatalabb trónörököse lesz, húga, Zsófia, hétéves.

Mariano Rajoy konzervatív kormányfő a király után írta alá a törvényt, amelyet a képviselőház egy hete, a szenátus pedig kedden hagyott jóvá.

I. János Károly Francisco Franco diktátor 1975. november 20-i halála után két nappal került a spanyol trónra, és a demokrácia jelképének számított. Egészségügyi problémái miatt legyengülve és a botrányokba belefáradva június 2-án váratlanul bejelentette lemondását. Döntését azzal indokolta, hogy szeretne teret engedni az "új generációnak", nevezetesen fiának, Fülöpnek, aki szerinte "a remény új korszakát fogja megnyitni".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Újrakoronázzák˝ I. Józsefet Pozsonyban

I. József magyar király "újrakoronázását" nézhetik végig az érdeklődők a hétvégén Pozsonyban az idei Koronázási Ünnepi Játékokon. Tovább olvasom