Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Alapkőletétel és sztrájk a Louvre-ban

Franciaország - Az észak-franciaországi Lens-ban Frédéric Mitterand kulturális miniszter pénteken jelképesen letette a Louvre 2012-ben megnyíló új részlegének alapkövét.
Ezalatt Párizsban egyre nagyobb mérteket ölt az állami múzeumok dolgozóinak a tervezett leépítések miatt meghirdetett sztrájkja: a Pompidou Központ és az Orsay Múzeum mellett pénteken már a Versailles-i kastély és a Louvre sem nyitott ki.

A világ legnagyobb múzeumának a lens-i bánya helyén megnyíló új épületéről öt évvel ezelőtt született meg a politikai döntés. Nem egy mini Louvre-t vagy a párizsi múzeum egy újabb, távoli szárnyát kívánja létrehoznia a kulturális vezetés, hanem annak "meghosszabbítását" egy szanálására ítélt ipari központban, amely eddig elsősorban labdarúgó klubjáról volt ismert.

A 150 millió euróért 28 ezer négyzetméteren felépülő Louvre-Lens központja az úgynevezett Időgaléria lesz, ahol egyszerre mintegy 250 remekművet mutatnak be a Louvre gyűjteményéből. Az antikvitástól az 1850-es évekig terjedő időszakot átfogó tárlaton kiállított műtárgyakat folyamatosan cserélik majd, de számos időszakos kiállítást is terveznek. A múzeum a remények szerint a megnyitás évében 700 ezer, később évente félmillió látogatót vonz majd.

A kulturális miniszter vidéki látogatása alatt Párizsban folytatódott a tárca szakszervezetei által meghirdetett sztrájk a nagyobb állami múzeumokban. A munkabeszüntetéssel a múzeumi alkalmazottak az ellen tiltakoznak, hogy a kormány minden második nyugdíjba vonuló közalkalmazott állását nem akarja új dolgozóval betölteni.

Az Európa legnagyobb modern művészeti gyűjteményével rendelkező Pompidou Központ dolgozói már november 23. óta sztrájkolnak, a többi nagy múzeum alkalmazottai szerdán csatlakoztak, így nem nyitott ki az Orsay Múzeum sem, pénteken pedig a Versailles-i kastélyt és a Louvre-t sem lehetett látogatni. A Notre Dame tornyaiba, a Diadalív tetejére és a Sainte-Chapelle kápolnába sem engedték be a dolgozók az érdeklődőket.

A kulturális miniszter jelezte, hogy a sztrájkolók nyomása ellenére is folytatni kell a reformot, mert "általános reformról van szó, amely a teljes közalkalmazotti szektort érinti annak a kormánynak a döntése alapján, amelyet megválasztottak az emberek".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadta a Flores-interjút Kepes András

Bolívia - Átadta a Magyarországon vizsgálódó két bolíviai parlamenti képviselőnek a korábban Eduardo… Tovább olvasom