Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Alaposan lefaragják a brit képviselők juttatásait

Radikális mértékben lefaragná a brit parlamenti képviselők juttatásait és pénzügyi kedvezményeit az a szerdán nyilvánosságra hozott terjedelmes intézkedési terv, amelyet a tavasszal kirobbant, hatalmas belpolitikai vihart és közfelháborodást szító képviselői költségtérítési botrány nyomán állított össze az alsóház illetékes bizottsága.
A közéleti magatartási normákat felügyelő bizottság 144 oldalas javaslatcsomagjának legvaskosabb tételei a lakáskiadásokhoz kapcsolódnak. Az ajánlás szerint a képviselők a jövőben például nem igényelhetnék vissza lakáshiteleik törlesztési költségeit, és semmiféle egyéb, ingatlanvásárláshoz kapcsolódó kiadásaikat.

A törvényhozók általánosságban is csak olyan költségeket számolhatnának el, amelyek közvetlenül kötődnek parlamenti munkájukhoz. Ebbe nem tartoznának bele a takarítási, kertrendezési vagy lakberendezési kiadások.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap néhány hónapja hatalmas felzúdulást keltő riportsorozatban leplezte le, hogy a brit parlamenti képviselők az elmúlt években milyen elképesztő címeken vettek fel nagy összegű költségtérítéseket. A felháborodást csak tüzelte, hogy minderre az utóbbi évtizedek legsúlyosabb brit recessziója közepette derült fény.

A legkirívóbb elszámolási igények között szerepelt kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, helikopter-leszállóhely kialakítása, várárok-tisztítás és fizetős pornó-tévécsatorna ugyanúgy, mint templomi jótékonysági adomány, ajándéknak szánt teddy mackók, a brit háborús halottak emlékünnepségére készíttetett koszorú, vagy egy karácsonyra vett rózsaszín laptop árának visszaigénylése.

Gordon Brown munkáspárti miniszterelnök 12 ezer fontot már vissza is utalt a kincstárnak. A kormányfő által 2004 óta elszámolt összeg zöme kertrendezési és takarítási munkák számláiból adódott.

A legnagyobb összegű kérdéses tételek azonban a képviselői lakásokkal kapcsolatosak. Számos törvényhozó vidéki nyaralók, vagy éppen hozzátartozók birtokában lévő lakások rezsijét számolta el hivatali költségként, és előfordult olyan eset is, hogy a képviselő a közpénzből felújított lakását jelentős haszonnal eladta.

A szerdán nyilvánosságra hozott javaslatcsomag szerint véget kell vetni annak az elterjedt gyakorlatnak is, hogy a képviselők saját családtagjaikat alkalmazzák közpénzből fizetett hivatali segéderőként.

A brit képviselőknek nem tiltja törvény hozzátartozók alkalmazását, de a gyakorlat már több botrányt kavart. Derek Conwayről, a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagjáról például tavaly kiderült, hogy feleségének és két fiának 2001 óta összesen 260 ezer fontot (75 millió forintot) utalt ki munkadíjként dologi keretéből.

Gordon Brown kormányfő szerdán közölte: teljes mértékben elfogadja a bizottság javaslatait.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóváhagyta a költségvetést a szlovák parlament

Mintegy 3,75 milliárd eurós hiánnyal számol a jövő évi állami költségvetés Szlovákiában, amelyet… Tovább olvasom