Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Albánok robbantottak Szerbiában

Szerbia - Újabb támadás történt Szerbia déli részén, azon a környéken, ahol néhány napja két szerb rendőrre lőttek ki gránátot. Ezúttal egy lakóháznál robbantottak.
Egy 13 éves gyerek és anyja sérültek meg a támadásban. A szerb belügyminiszter azonnal a helyszínre sietett. Terrorizmusról beszélnek.

A robbanóanyagot egy olyan lakóház előtt helyezték el, amelyben a szerb rendőrök és a katonák családjai laknak a Szerbiához tartozó, de albán többségű Presevo városában. A robbanás nemsokkal éjfél után következett be, a házban 37 lakó tartózkodott.

A lakók hirtelen földrengésszerű rázkódást éreztek, kiszakadtak az ablakok, az üveg ezer darabra tört, és magas lángoszlopot láttak, amely egészen az épület tetejéig felcsapott. Sokan először azt hitték, a közeli benzinkúton történt baleset. A robbanásban szétrepülő szilánkoktól könnyebben megsérült egy 13 éves fiú és édesanyja, akik éppen aludtak, amikor a detonáció történt.

A robbanás nemsokkal éjfél után következett be, a házban 37 lakó tartózkodott.
A robbanás nemsokkal éjfél után következett be, a házban 37 lakó tartózkodott.

A rendőrség azonnal lezárta a környéket, a lakókat addig nem engedték vissza lakásaikba, amíg nem bizonyosodtak meg arról, hogy nincs más bomba az épületben.

Az utcában szerbek és albánok egyaránt laknak. Az utcabeliek elmondása szerint sosem volt köztük konfliktus, és az albán lakosságot is nyugtalanítja, ami történt. Az elsődleges vizsgálat megállapította, hogy nagy romboló erejű robbanószerrel követték el a merényletet, de egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan milyen robbanóanyagot használtak. Úgy sejtik, a bányákban alkalmazott technológiát vetették be a terroristák. Belgrádban ugyanis terrorizmusról beszélnek, amelynek központja Koszovó fővárosa, Pristina. A hivatalos nyilatkozatok szerint Dél-Szerbia és az ország nyugalmának megbontása és a félelemkeltés a támadók célja.

Egy 13 éves gyerek és anyja sérültek meg a támadásban.
Egy 13 éves gyerek és anyja sérültek meg a támadásban.

Fegyverek, hamis rangjelzések

A támadás után a szerb rendőrség fegyvercsempészekre csapott le. Elfogtak egy albán nemzetiségű férfit, aki a gyanú szerint teherautóján Koszovóból szállított fegyvereket Szerbiába. Eljutottak továbbá olyan személyekhez, akik alaposan gyanúsíthatók azzal, hogy közük van a merényletekhez és a fegyverszállításhoz. Egyiküknél komoly mennyiségű fegyvert és egyéb katonai felszerelést talált a rendőrség. A Blic információi szerint 15 kézigránát, kézi aknavető, kalasnyikovok, egyenruhák és terrorista csoportok jelvényeit valamint a szerb rendőrség másolt jelzéseit találták meg a házban.

Olvasóink írták

 • 13. kinder 2009. július 20. 12:39
  „ja és még visszatérve, Magyarország mit is rontott el kétszer is??? Nem tán a két világháborút?? és annak vajon ki itta a levét??? Mégpedig Mo. tehet arról hogy kétszer is eltudott veszteni egy világháborút....tanult volna az elsőből..de nem...még jött a második is....pff...na akkor egyit a "NAGY" Magyarországról...:S:S”
 • 12. kinder 2009. július 20. 12:36
  „mit is rontottak el a szerbek??? csak olyat amibe jócskán benne volt a többi szláv nép is! Jugoszláviát se a szerbek erőszakolták rá a környező népekre, hanem megegyeztek, hogy kell egy közös állam és meglett az SZHSZ Királyság... aztán hogy a horvátok meg a többiek már sokat akartak, az lényegtelen...mert főként a Jugoszláv hadsereg háborúzott, amibe nem csak szernek vannak, mert hát ugye volt szerb hadsereg is!!!! történelem????? :S”
 • 11. toxi-2 2009. július 17. 15:49
  „kinder, hol a tojás????

  amúgy igenis mindenki ügye, mert amit a szerbek annó elb...tak, annak nagyon sokan itták a levét, túlnyomrészt Szerbián kívül, úgyhogy tessék visszavenni a lendületből”
 • 10. kinder 2009. július 17. 12:07
  „ugyan ne foglalkozzatok már Szerbiával...ez Szerbia ügye nem a NATO-é, nem a magyaroké, és nem a horvátoké, ugyanezt csinálták a horvátok a szerbekkel, és az albánok is a szerbekkel...le lehet kopni!!! ennyi!”
 • 9. Zejko 2009. július 17. 11:17
  „Azert nem utalom az egesz Szerbseget mert a Cetnikek vegig gyilkoltak Szlavoniat Milosevic bunei miatt stb.Csak at erzem mennyire rossz lehet ez pl ha Horvatorszaggal tortenne ez hihetetlen duhot ereznek.Meg nem is tudom inkabb legyen szerb a szomszedom mint alban tapasztalatbol mondom a kulturalis kulombsegek sok konfliktushoz vezetnek.Hat igen Magyarorszag is jarhat igy sajnos”
 • 8. toxi-2 2009. július 17. 10:23
  „Valamennyi nacionalizmus nem is baj, sőt annyi kell is (csak mértékkel), ezt hívják hazafiságnak talán. De azért horvát létedre eléggé szerb párti vagy :)

  A 8 gyerekes családok nem csak az albánokra jellemző, előbb-utóbb Magyarországon is izgalmas helyzet alakul ki ...... Lehet még Kolompár miniszter(elnök) ...... Ami persze nem okvetlen baj, csak elgondolkodtató.”
 • 7. Zejko 2009. július 17. 07:45
  „toxi-2 Azert nem irom helyesen mert ez nick name :) Ne haragudj hogy egybol itelkeztem ,detudom milyenek a verbosszu meg szerbeknel horvatoknal egyarant van.Nem vedem a szerbeket de az albanok sem jobbak es ha megnezzuk egymas ellen kik a nagyobb agreszorok es kik kovettek el kegyetlensegeket egymas karara nem tudnank kulombseget tenni .Tito idejeben az albanok egyfolytaban provokaltak csak tito ugy nyugtatta oket hogy minnel nagyobb jogokat adott nekik a szerbek karara.Milosevic az ottani szerbek elkeseredett hivasara ment kosovoba.Igen van bennem egy egeszseges nacionalizmus ha Horvat orszaggal tortenne ugyan ez igen csak rosszul erintene es kitudja hogy majd 50 ev mulva nem erinti e majd.Mivel ha azt nezzuk egy alban csaladban 8 gyerek az atlagnak szamit.Meg par ev es gond lehet Monte Negroban is ahogy egyfojtaban baj van Macedoniaban .”
 • 6. sőndör 2009. július 16. 10:15
  „- a nők és gyermekek ellen elkövetett támadás mindig az elkövetőket jellemzi !
  -Szerb katonák és rendőrök által lakott ház ! ez várható volt, annak tükrében miket műveltek annó !
  - eegen, a robbanás ténye megállapíttatott, de az elkövetők kiléte nem ! különbem meg volt rá már példa, hogy szerbek követtek el brutális provokációt szerbek ellen, "magasztos" politikai megfontolásból !
  - "Belgrádban ugyanis terrorizmusról beszélnek, amelynek központja Koszovó fővárosa, Pristina." nem mondják ?! a felbujtók pedig belgrádiak, nem ??
  -"A hivatalos nyilatkozatok szerint Dél-Szerbia és az ország nyugalmának megbontása és a félelemkeltés a támadók célja." ühüm, de még mindig nem tudni kik a támadók és kik a főnökeik !
  - "A támadás után a szerb rendőrség fegyvercsempészekre csapott le. Elfogtak egy albán nemzetiségű férfit". hát igen, szerbiában a fegyikereskedelem olyan mint a fagyivásárlás, ott a rendörség már nem is "csapkod" !
  - "A Blic információi szerint ", tragédia, a legocsmányabb nemzetállampolitikailag finanszírozott szenylap !”
 • 5. toxi-2 2009. július 16. 10:08
  „Zeljko - mint hozzá nem értő (szerinted) engedd meg, hogy előbb helyesen írjam le a neved, ha már te nem teszed (persze, nem feledkeztem meg a z tetejéről hiányzó kis v-ről, de most nem akartam bajlódni a billentyűvel)

  Veled ellentétben én nem vagyok elvakult nacionalista, én a tényekről próbálok írni. Legtöbbször szerintem sikerül is. Igen, többszázéves ellentétek vannak a Balkánon (is), tudjuk, de már csak helyszűke miatt is maradjunk az elmúlt kb. 20 évnél. Belgrád kezdte szűkíteni a siptárok (koszovói albánok) jogait igencsak drasztikus módon, majd feszítette a húrt a horvátokkal, míg 91-ben nem küldött provokálókat Horvátország Duna melletti részeibe, az "ősi szerb földre" - (szerintük a Balaton környéke is az), akik horvát egyenruhába öltözve kezdték lövöldözni a szerb házakat, majd beindult a háború. Ez nem nyugati propaganda, ezek tények, pontosan tudom mik történtek arrafele, nem egy ismerősöm, barátom volt ott mint "önkéntes", majd később a tartalákos hadsereg tagjaként, hidd el, ők tényleg tudják mi történt arrafele. És miután halomra öltek embereket minden volt tagköztársaságban, végül nem maradt más, mint Koszovo, ahol még véresebb lett volna a helyzet, ha nem lép közbe a Nato. Csak az a baj, hogy a siptárok nem felejtenek, ott még él a vérbosszú, ezáltal igencsak sokáig fogja viselni a következményeket Szerbia.

  Mindezzel vitatkozhatsz, de a tények már csak ilyenek, neked nyílván nem tetszenek!”
 • 4. xene@freemail.hu 2009. július 16. 08:54
  „Mondjuk szerintem az lett volna a legjobb döntés, ha Koszovó északi, szerbek lakta részét Szerbiának adják, a többségében albán lakosságú Presevo-völgyet meg Koszovóhoz csatolják....”
 • 3. Zejko 2009. július 15. 20:43
  „2.Birom hogy a hozza nem ertok 91 tol szamoljak a tobb szaz eves konfliktust.Ha tudnad mi tortent es tortenik akkor tudnad hogy az eredmeny egyenlo szerb es alban reszrol egyarant.Majd ha elfelejtitek a nyugati sajto altal szerb az agresszor fele hirek atvetelet es utana olvastok egy kicsit majd megertitek ez nem feher meg fekete.Most hogy megkaptak kosovot mint romanok erdelyt majd egyre tobbet akarnak mint romanok a tiszaig hogy ertsetek .”
 • 2. toxi-2 2009. július 15. 16:48
  „A határ másik oldalán a szerbek ellenőriznek, úgyhogy figyelhetnének ők is a belépő oldalon, nem?

  Miután köztudott, hogy 91-ben a szerbek kezdték a későbbi szétszakadással és több tízezer halottal járó konfliktust, így nem hiszem, hogy a Nato sokat tévedett, max annyit, hogy akkor azonnal kellett volna leválasztani Koszovót és esetleg Vajdaságot is, az akkor teljes mértékben nacionalista országról. Olvass utána, hogy mit csináltak az albánokkal a szerbek, ők nem felejtenek.”
 • 1. xene@freemail.hu 2009. július 15. 14:55
  „Az amerikaik építettek egy szép nagy támaszpontot Koszovóban ( +jó sok más nemzetiségű katona is ott van). A határ-ellenőrzés elvileg szigorú. Vagy csak a szerbeket ellenőrzik, az albánokat nem? Lehet hibát követett el a Nato 99-ben, amikor beavatkozott...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7,8-as földrengés Új-Zélandnál - pusztító szökőár indulhat

Új-Zéland - A Richter-skála szerint 7,8-as erősségű földrengés rázta meg szerdán Új-Zéland északnyugati partvidékét. Tovább olvasom