Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Alkotmányos Obama egészségügyi reformja

A 2014-ben hatályba lépő egészségügyi reform legkevesebb 30 millió eddig nem biztosított amerikaira terjeszti ki az ellátást.
Az amerikai legfelsőbb bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy Barack Obama elnök egészségügyi reformja megfelel az alkotmánynak; a testület megerősítette a reform központi, legvitatottabb elemét, a kötelező egyéni egészségbiztosítás bevezetését.

Az Egyesült Államok legmagasabb szintű bírói testülete 5:4 arányban hagyta jóvá a reformot, amelyet az Obama-elnökség legfontosabb törvénycsomagjának tartanak. A négy hónappal a választások előtt kimondott verdikt hatalmas politikai győzelem a hivatalban lévő elnök és a kormányzó Demokrata Párt számára.

Romney: vissza fogom vonni az egészségügyi reformot

Elnökségem első napján vissza fogom vonni az egészségügyi reformot - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Mitt Romney, a Republikánus Párt hivatalos elnökjelölti posztjának várományosa.

"Amit a legfelsőbb bíróság nem tett meg ülésének utolsó napján, azt majd megteszem én az elnökségem első napján" - hangoztatta televíziós beszédében Romney.

A volt massachusettsi kormányzó szerint a legfelsőbb bíróság csak arról ítélkezett, hogy alkotmányellenes-e a törvénycsomag, de arról nem, hogy jó politika-e az abban foglaltak végrehajtása, amely szerinte több ezer milliárd dollárral növelné meg az államadósságot.

A legfelsőbb bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az egyéni kötelező biztosítás bevezetését - a kormány álláspontjával szemben - nem a kereskedelmet, hanem az adók kivetését szabályozó alkotmányos rendelkezések teszik lehetővé. A reform előirányozza, hogy 2014-től büntetést fizetnének azok az amerikaiak, akik - bár módjukban állna - mégsem kötnek egészségbiztosítást. Szakértők értelmezése szerint ez úgy egyeztethető össze az alkotmánnyal, hogy a pénzbírságot nem büntetésnek, hanem adónak tekintik.

"A megfizethető orvosi ellátásra vonatkozó törvénynek azon előírása, hogy bizonyos személyek pénzbírságot fizessenek, ha nem kötnek egészségbiztosítást, felelősséggel adónak minősíthető" - írta John Roberts, a testület vezető bírája. "Mivel az alkotmány lehetővé teszi az ilyen adót, nem a mi szerepünk, hogy betiltsuk azt vagy hogy bíráljuk annak bölcsességét vagy igazságosságát" - tette hozzá.

A bíróság szerint ugyanakkor nem felel meg az amerikai alkotmánynak az a rendelkezés, amelynek értelmében az államoknak jelentősen növelniük kellene a szegények és idősek egészségügyi ellátását biztosító Medicaid program támogatását.

Az Obama által 2010-ben aláírt, 2014-ben hatályba lépő egészségügyi reform - a rendszer legjelentősebb átalakítása az elmúlt fél évszázad során - legkevesebb 30 millió eddig nem biztosított amerikaira terjeszti ki az ellátást. A rendszer kiterjesztésének pénzügyi alapját az egyéni biztosítások kötelezővé tétele jelenti. Ez egyben lehetővé teszi, hogy az egészségbiztosítók ne szedjenek magasabb biztosítási díjat azoktól, akiknek a szerződés megkötésekor már egészségügyi gondja van.

Az új egészségügyi törvényt 26 szövetségi állam, valamint cégek és magánszemélyek is megtámadták a bíróságon. Mitt Romney, a republikánusok elnökjelölti posztjának várományosa kampánya során bejelentette, hogy hatalomra jutása esetén az első nap vissza fogja vonatni a törvényt, amely szerinte nem más, mint a költekező és az emberek szabadságát korlátozó kormányzat megnyilvánulása.

Obama: a legfelsőbb bíróság döntése győzelem minden amerikainak

Barack Obama amerikai elnök kijelentette: a legfelsőbb bíróság döntése, amellyel egészségügyi reformja mögé állt, győzelem minden amerikai számára, életük biztonságosabbá fog válni.

Az elnök csütörtöki televíziós beszédében hangsúlyozta, hogy nem akarja újraharcolni a két éve, a törvény elfogadásakor megvívott politikai csatákat, sem pedig visszatérni a kiindulóponthoz.

Rámutatott, hogy az egészségügyi reform valamikor kétpárti támogatásra támaszkodhatott, mások mellett republikánus kihívójáéra, Mitt Romney-éra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre börtönben marad Adrian Nastase

Egyelőre börtönben marad Adrian Nastase volt román miniszterelnök, miután csütörtökön a bukaresti… Tovább olvasom