Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Államosítanák a fukusimai erőmű üzemeltetőjét

A TEPCO és egy, a fukusimai atombaleset kezelésére állami támogatással létrehozott alap jelenleg is dolgozik a cég átalakításán.
Edano Jukio japán kereskedelmi és ipari miniszter kedden felszólította a márciusban balesetet szenvedett fukusimai atomerőművet üzemeltető TEPCO vezetőjét, hogy "fontolja meg" a cég időleges állami irányítás alá helyezését.

A TEPCO és egy, a fukusimai atombaleset kezelésére állami támogatással létrehozott alap jelenleg is dolgozik a cég átalakításán és egy új, átfogó üzleti terv kialakításán. Edano szerint minden lehetőséget meg kell vizsgálni, így a cég időleges állami ellenőrzés alá helyezését is. Az energiapolitikáért felelős miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a vállalat nem szorítkozhat pusztán áremelésekre az áramszolgáltatás biztosítása érdekében. "Az áramár-emelésre csak a bizalom helyreállításával párhuzamosan kerülhet sor" - mondta.

Nisizava Tosio, a TEPCO elnöke a miniszterrel folytatott megbeszélését követően úgy nyilatkozott, hogy a cég átalakítására "Edano utasításai szerint" fog sor kerülni, részleteket azonban egyelőre nem árult el. Korábbi hírek szerint a japán állam a jövő nyárig ezer milliárd jent (3 ezer milliárd forint) fog befektetni a cégbe, ami gyakorlatilag államosításnak lenne tekinthető. A kormány azért kénytelen közbeavatkozni, mert a TEPCO nem képes a fukusimai baleset által érintettek kártalanítására.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták az ENSZ költségvetését

Az ENSZ Közgyűlése elfogadta a világszervezet jövő évi, 5,15 milliárd dolláros költségvetését, amely… Tovább olvasom