Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Amerika drónokat vezényelne Japánba, Kim Dzsong Un több tüzérségi eszközt gyártat

Az Egyesült Államok pilóta nélküli repülőgépeket vezényelne Japánba Észak-Korea figyelésére - írta szombaton a japán sajtó washingtoni és tokiói forrásokra hivatkozva.
Kína nyugalomra és visszafogottságra szólította fel a feleket

Nyugalomra és visszafogottságra szólította fel a kínai külügyminiszter országa nevében szombaton a Koreai-félszigeten szemben álló feleket.

A felszólítás abban a telefonbeszélgetésben hangzott el, amelyet a nap folyamán Vang Ji kínai külügyminiszter folytatott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség ismertetése szerint a külügyminiszter hangsúlyozta, országa komoly aggodalmát fejezi ki a Koreai-félszigeten kialakult feszültség miatt, és állást foglal amellett, hogy a feszültséget párbeszéddel kell megszüntetni, függetlenül attól, hogyan alakul majd a helyzet.

Kína hangsúlyozza azt is, hogy tovább kell vinni a félsziget atomfegyver-mentesítését célzó folyamatot, fenn kell tartani a békét és a stabilitást - mondta Vang Ji.

Hozzáfűzte, hogy Peking ellenez a térségben bármely fél oldaláról mindenfajta provokatív nyilatkozatot és tevékenységet. "A Kínai Népköztársaság minden felet a nyugalom, valamint a visszafogottság megőrzésére, a feszültség megszüntetésének az elősegítésére szólít fel" - jelentette ki a külügyminiszter.

Állást foglalt amellett, hogy folytassák a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését célzó hathatalmi tárgyalásokat és a problémákat párbeszéddel oldják meg.

Szöul szerint nincs érzékelhető változás Észak-Korea mindennapjaiban

A szöuli elnöki hivatal szerint nem érzékelhető semmiféle változás Észak-Korea mindennapjaiban annak ellenére, hogy Phenjan ismételten támadással fenyegeti Dél-Koreát és az Egyesült Államokat.

A Jonhap dél-koreai hírügynökség szombaton megszólaltatta a szöuli elnöki hivatal egyik - magát meg nem nevező - vezető beosztású tisztségviselőjét, aki elmondta, hogy a nap folyamán a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője az államfő vezető tanácsadóival tartott találkozón elemezte az Északon kialakult helyzetet.

E találkozón úgy foglaltak állást, hogy "jelenleg nincsenek még részleges jelei sem a változásoknak, vagy fejleményeknek Phenjanban, vagy bármely más városban". Hangsúlyozta, hogy Dél-Korea nyugodtan elemzi az észak-koreai fél által tett lépéseket, és megfelelő válaszokat határoz meg azokra.

A szöuli elnöki hivatal eközben úgy értékelte, hogy a Koreai-félszigeten kialakult "feszültség szítását célozza Északnak az a legutóbbi húzása", amellyel személyzetük evakuálására kérte a külföldi követségeket.

A Jonhap emlékeztetett: Észak-Korea február 12-én robbantotta fel harmadik nukleáris kísérleti eszközét, majd azzal fenyegetőzött, hogy megelőző nukleáris csapást mérhet Dél-Koreára és az Egyesült Államokra, valamint felmondta a koreai háborúban szemben álló felek közötti fegyverszüneti megállapodást.

A Jonhap a koreai egyesítés kérdéseivel foglalkozó szöuli minisztériumra hivatkozva arról is beszámolt, hogy Észak-Korea szombaton is zárva tartotta a keszongi különleges ipari övezetet a dél-koreai munkások és szállítmányok előtt. Phenjan már negyedik napja érvényesíti a zárlatot a két Korea által közösen működtetett ipari parkban, ahol mintegy 50 ezer észak-koreai munkás is dolgozik 123 dél-koreai vállalat számára. Az ipari komplexumban tavaly 470 millió dollár értékű árut állítottak elő, és a létesítmény fontos devizaforrást jelent Phenjan számára. Az észak-koreai zárlat miatt szombaton újabb cégek szüntették be a termelést az ipari parkban alkatrészhiány miatt.

Több tüzérségi eszköz gyártására szólított fel Kim Dzsong Un

Több tüzérségi eszköz gyártására szólította fel országa hadiiparának képviselőit Észak-Korea vezetője a phenjani televízió szombati híradása szerint.

A Jonhap dél-koreai hírügynökség arról adott hírt, hogy az észak-koreai televízió szombaton beszámolt egy olyan találkozóról, amelyet Kim Dzsong Un még március közepén tartott az észak-koreai hadiipar képviselőivel.

A megbeszélésen Kim egyebek között arról beszélt, hogy "ha kirobban a háború, nekünk gyors és meglepetésszerű csapással meg kell semmisítenünk a kulcsfontosságú ellenséges katonai és kormányzati létesítményeket". Hozzáfűzte, hogy "a lövegeknek és a (tüzérségi) gránátoknak olyan minőségűeknek kell lenniük, hogy azok gyors megelőző csapásmérést garantáljanak ellenségeinkkel szemben".

Kim Dzsong Un azt hangoztatta, hogy Észak-Korea ellenségei háborúra készülnek, ami ugyancsak követelményeket támaszt a megbízható tüzérségi eszközök gyártása iránt.

Kim mindezt március 17-én jelentette ki, majd Phenjan március 26-án bejelentette, hogy rakéta- és tüzérségi alakulatait a legmagasabb fokozatú harckészültségbe helyezte.

Amerikai pilóta nélküli felderítő gépeket vezényelnének Japánba

A jelentések szerint mindkét kormány fontolóra vette a nagy magasságban repülő, Global Hawk típusú kémdrónok állomásoztatását Japánban. A szóba jöhető helyszínek között felmerült az Aomori prefektúrában található amerikai támaszpont. Jelenleg ilyen típusú pilóta nélküli repülőgépek teljesítenek szolgálatot a Guamon lévő amerikai támaszponton, figyelik többek közt a kínai haditengerészet tevékenységét a Csendes-óceánon.

A korszerű kamerákkal és nagy érzékenységű távközlési berendezésekkel felszerelt Global Hawkok 18 ezer méteres magasságban repülnek, közel kétszer magasabban, mint általában a személyszállító repülőgépek, és több mint 30 órát tartózkodhatnak a levegőben robotpilóta üzemmódban. A két évvel ezelőtti földrengés és szökőár után Japán ilyen gépekkel figyeltette a balesetet szenvedett Fukusima 1. atomerőművet.

A japán védelmi minisztérium még fontolgatja a Globan Hawkok bevetését, míg Dél-Korea már döntött arról, hogy négy ilyen gépet szerez be a háborúval fenyegetőző Észak-Korea figyelésére.

Olvasóink írták

  • 1. queenmargareth1 2013. április 06. 20:16
    „Amerika csak addig küzd, hogy háború legyen és a szemét koreaiakra fogja, viszont így mi mindent kipróbálhat!vegyi, biológiai, tüzérségi fegyvert...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylő támadt egy iraki választási rendezvényen

Huszonöt ember meghalt, hatvan pedig megsebesült szombaton az iraki fővárostól északra fekvő… Tovább olvasom