Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Amerika felgyorsítja az iraki csapatkivonást

Az Egyesült Államok felgyorsítja az iraki csapatkivonást, októberben újabb 4 ezer katona utazik haza - jelentette be Raymond Odierno tábornok szerdán Washingtonban.
Az Irakban harcoló nemzetközi erők főparancsnoka a kongresszusban közölte: a biztonsági helyzet lehetővé teszi, hogy az eredetileg tervezettnél valamivel gyorsabb ütemben hajtsák végre a kivonást.

Megjegyezte, hogy az utóbbi két évben jelentős mértékben visszaesett a havonta elkövetett támadások száma; míg 2007 augusztusában több mint 4 ezer ilyen eset történt, a múlt hónapban csak 600. A mostani létszámcsökkentést elsősorban a Bagdadtól nyugatra fekvő Anbar tartomány jobb biztonsági helyzete teszi lehetővé.

Utalt rá, hogy az Irakban állomásozó csapatok létszámának csökkentése hozzájárulhat az afganisztáni csapaterősítéshez; gondosan megvizsgálják, mely egységektől és technikáktól tudnak megválni, amelyekre viszont Afganisztánban szükség lehet.

Odierno értékelése szerint az iraki biztonsági helyzet javul, de továbbra is fennállnak viszályforrások, amelyek instabilitást idézhetnek elő. Ezek között említette mindenekelőtt az arab-kurd feszültséget, továbbá a januári országos választásokat, valamint az Irakon belül működő erőszakos csoportokat. Úgy látja, a választások utáni két hónap kritikus lesz, az új kormány megalakítása körüli feszültségek miatt megnövekedhet az erőszak, de ez nem vetheti vissza az amerikai csapatkivonás menetét. Elmondta, hogy eddig 200 amerikai katonai bázist zártak be, és a terv az, hogy 2010. augusztus végére 50 ezer főre csökkentik a csapatok létszámát.

Odierno szerint az is aggodalomra ad okot, hogy Iránnak hátsó szándékai vannak Irakban, s utalt rá: a közelmúltban nagyobb készletet találtak az országban iráni gyártmányú rakétákból és robbanóanyagokból.

Jelenleg 124 ezer amerikai katona állomásozik Irakban, októberben a tervezett kivonással ez 120 ezerre csökkenne. Afganisztánban csak 66 ezer fős amerikai haderő harcol, de az ottani parancsnok csapaterősítést kért Barack Obama elnöktől.

Obama - aki ezen a héten egyeztet a nemzetbiztonsági tanács tagjaival az afganisztáni stratégiáról - 2010. augusztus 31-ig tervezi kivonni a harcoló alakulatokat Irakból, ahol mintegy 30-50 ezer fős egység maradna kiképzési célból, az iraki biztonsági erők támogatására, valamint a nemzetközi programok támogatására és a diplomaták védelmére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benedek Elek-szobrot avattak Kisbaconban

Egész alakos, életnagyságú szobrot kapott szülőfalujában Benedek Elek; az alkotást a híres mesemondó… Tovább olvasom