Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Amerika keleti partjai felett robbant volna a brit repülő

London - Az Egyesült Államok keleti partvidéke felett robbant volna fel az a pokolgép, amelyet a minap találtak egy teherszállító repülőgép gyomrában az egyik angliai repülőtéren.
Az eddigi vizsgálatok eredményét szerdán este a Scotland Yard közölte.

A szerkezetet, amelyet nyomtatókban használatos festékpatronokba rejtettek, a közép-angliai East Midlands repülőtéren - a legnagyobb brit légi teheráru-elosztó központban -, a UPS csomagtovábbító vállalat MD-11-es teherszállító repülőgépének rakományában fedezték fel október végén. A gép Jemenből érkezett és Chicagóba tartott.

A Scotland Yard terrorelhárító különleges ügyosztályának szakértői - a rendőrség szerdai bejelentése szerint - megállapították, hogy ha a pokolgép működésbe lépett volna, a robbanás október 29-én, brit idő szerint délelőtt fél 11-kor - közép-európai idő szerint fél 12-kor - következett volna be, amikor a repülőgép Amerika keleti partjai felett járt.

A szerkezetet előző éjjel találták meg az angliai repülőtéren, ahol a gép üzemanyag-felvétel céljából leszállt. Repülési szakértők már a pokolgép fellelése után hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a készítőinek magas műszaki tudásáról tanúskodó robbanószerkezet minden bizonnyal út közben lépett volna működésbe, és ebből a szempontból óriási szerencse volt, hogy a repülőgép köztes technikai megálló nélkül nem tudta megtenni a Jemen és Chicago közti távolságot, mert így időben el lehetett távolítani a raktérből az "átalakított" patronokat.

A brit elhárítás (MI5) - állítólag szaúdi hírszerzési forrásoktól - információt kapott a merényletkísérletről, és ennek alapján találták meg a gyanús rakományt az MD-11-es fedélzetén.

Hasonló - szintén Jemenben feladott - pokolgépet találtak Dubajban is egy repülőgép rakterében. Az incidens nyomán terrorriadó volt több európai és amerikai repülőtéren, és a hatóságok számos teherszállító repülőgépet átvizsgáltak.

A brit kormány az eset után elrendelte, hogy 500 grammnál nagyobb súlyú festékpatronok légi csomagszállítmányként nem vihetők be Nagy-Britanniába, illetve onnan ki, sőt e festékpatronok tranzitszállítmányként sem érinthetnek brit repülőtereket. Ez utóbbi tilalom alól csak olyan ismert légi szállítmányozó cégek kaphatnak mentességet, amelyeknek biztonsági ellenőrzési eljárásait előzőleg a brit közlekedési minisztérium elfogadja.

Nagy-Britannia a Jemenben és Szomáliában feladott légi teherszállítmányok nagy-britanniai fogadására teljes tilalmat rótt ki. A kormány azzal az indokkal terjesztette ki e tilalmat Szomáliára, hogy az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya és a Szomáliában tevékenykedő terrorcsoportok kapcsolatban állnak egymással, és a szomáliai főváros repülőterének biztonsági ellenőrzése "aggályos".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhatan meghaltak egy salvadori börtöntűzben

San Salvador - Legalább tizenhat rab meghalt, 24 pedig megsebesült szerdán egy salvadori… Tovább olvasom