Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Amerikában lassan halad a roncsautók bezúzása

Egyesült Államok - A roncsautók bezúzását végző telepek az Egyesült Államokban haladékot kértek a kormánytól, mivel nem tudnak megbirkózni a roncsprémium programban felgyülemlett régi járművek áradatával - írta a The Washington Times.
A kormányzati értékelés szerint sikerrel járt nyári program során az amerikaiak 700 ezer új kocsit vásároltak; 4500 dollárig terjedő szövetségi támogatást kaptak, amikor új, környezetkímélő autókat vettek régi, rengeteg benzint fogyasztó járműveik becserélése mellett. A kongresszus a júliusi-augusztusi program népszerűsége miatt megháromszorozta az eredetileg 1 milliárd dolláros állami autóvásárlás-támogatási programot.

A márkakereskedésektől a roncstelepekre szállított, "kivégzésre" ítélt kocsikat - köztük nagyon sok Ford Explorer és Chevy Blazer terepjárót, Chrysler Town és Country minibuszt - a szövetségi előírás szerint fél éven belül be kell zúzni.

A telepek azonban nem képesek tartani a határidőt. A Minnesota állambeli Blaine-ben működő Johnís Auto Parts több hektáros telepén például 4000 jármű várakozik bezúzásra, de megnövelt munkaerővel, heti 100 autó ledarálásával sem elég gyorsak.

A bezúzás előtt leengedik a kocsikban levő környezetszennyező folyadékokat, kiszerelik belőlük a még hasznosítható alkatrészeket, közöttük a váltókat, első és hátsó tengelyeket, indítókat és generátorokat. Az előírások szerint a motorokat meg kell semmisíteni.

Az Obama-kormány roncsprémium programja a bírálók szerint kudarcot vallott, egyrészt azért, mert az állami támogatás az amerikai gyártók helyett nagyrészt a külföldi vállalatokat segítette. Az adófizetők pénzéből finanszírozott programmal a kormány a detroiti gyárakat akarta feléleszteni, de az eladott autók 60 százaléka külföldi volt, az értékesített legnépszerűbb japán és koreai modellek közé csak két amerikai került be.

A bírálók azért is kudarcot emlegettek, mert az amerikai autóeladások szeptemberben 23 százalékkal visszaestek az előző hónaphoz képest; a roncsprémium program által kiváltott vásárlási láz után az amerikai autóipar a korábbi mélységbe süllyedt vissza. A bírálók igazolva látták azokat a korábbi jóslatokat, hogy az augusztusi magas eladási mutatókat azért sikerült elérni, mert a fogyasztók előbbre hozták a későbbre tervezett vásárlásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kimenekítették a pácienseket a lángoló kórházból

Tűz ütött ki vasárnap az egyik nagy belgrádi kórházban, a pácienseket kimenekítették, két tűzoltó könnyebben megsérült. Tovább olvasom