Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Amerikai jelentés: Izrael nyolcvan atomtöltettel rendelkezik

Izrael nyolcvan atomtöltetettel rendelkezik - írta vasárnap a Times of Israel című izraeli hírportál a Bulletin of the Atomic Scientists című amerikai szakfolyóiratban szeptemberben megjelent jelentés alapján.
Az amerikai hírszerzés forrásai szerint a zsidó állam 1967-ben kezdte meg nukleáris robbanótöltetek előállítását, de nem ismert okokból 2004-ben abbahagyta a készletek felhalmozását. A jelentés szerint ezen időszakban összesen 115-190 robbanótöltethez elegendő hasadóanyag került a raktárakba.

Izrael titkos nukleáris programját homály fedi, az ország politikai okokból bizonytalanságban tartja a nemzetközi szervezeteket, és nem hajlandó aláírni az atomsorompó-szerződést.

Korábbi becslések mintegy négyszázra tartották az atomtöltetek számát, amelyeket Izrael különböző utakon képes célba juttatni: ballisztikus rakétákkal, repülőgépekkel vagy a tengeralattjárókról indítva azokat.

A cikk szerint a robbanótöltetek közül ötvenet közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákhoz készítettek, harmincat pedig repülőgépen történő szállításra tettek alkalmassá. Az angol The Guardian című lap úgy véli, hogy Izrael rendelkezhet nukleáris anyagokat tartalmazó tüzérségi lövedékekkel, lőszerekkel is.

Az amerikai jelentés szerint az egész világon jelenleg tízezer-kétszáztizenöt nukleáris robbanófej található, számuk folyamatosan csökken az 1986-os hidegháborús csúcspont óta, amikor hatvannégyezer-négyszáznegyvenkilencet tartottak nyilván.

Olvasóink írták

 • 5. majzik 2013. szeptember 16. 08:21
  „Szerintem el kéne kezdeni bombázni mint Iránt és Irakot!

  Izrael egy rákos daganat a térségben!

  Soha sem lesz béke, amíg létezik ez a militáns mesterséges állam.

  Egyetlen célja az arabok féken tartása !”
 • 4. Koszta 2013. szeptember 15. 20:40
  „"Izrael titkos nukleáris programját homály fedi, az ország politikai okokból bizonytalanságban tartja a nemzetközi szervezeteket, és nem hajlandó aláírni az atomsorompó-szerződést."
  Akkor úgy fog járni mint Irak? Amerika lerohanja?”
 • 3. bj029 2013. szeptember 15. 11:27
  „Szánalmas egy képmutató, mártírkodó nép...”
 • 2. pachakuti 2013. szeptember 15. 11:20
  „A nem amerikai hírszerzési források 300-ra teszik a demokratikus állam atomtölteteinek számát. Mellesleg ugyanez a békeszerető állam 1981 óta gyártja és raktározza az általa annyira elítélt vegyi fegyvereket, amit az atomfegyverei mellett tárol. Miniszterelnöki szinten ugyan aláírta a vegyifegyvereket tiltó egyezményt, de a parlamentje általi ratifikálást már elfelejtette, így rá nem is kötelező.”
 • 1. queenmargareth1 2013. szeptember 15. 10:40
  „..hát most megnyugodtam:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz Ukrajna déli részén: halottak, kitelepítés

Már két halálos áldozatot követelt az Ukrajna déli részén, Odessza megyében pusztító árvíz, amelyet… Tovább olvasom