Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Amerikai repülőgéphordozó a Dél-kínai-, kínai hajók a Kelet-kínai-tengeren

Az Egyesült Államok őrjáratra küldött egy atommeghajtású repülőgéphordozót a Dél-kínai-tengerre, miközben kínai megfigyelő hajók szombaton elhaladtak a Szenkaku-szigetek mellett a Kelet-kínai-tengeren.

A George Washington hadihajó küldetése heves indulatokat válthat ki Kínában, amely vitában áll Vietnámmal, a Fülöp-szigetekkel, illetve más államokkal a Dél-kínai-tengeren lévő szigetcsoportok hovatartozása miatt.

Az amerikai anyahajó fedélzetén 80 harci repülőgép van, a kíséretében haladó harccsoport pedig cirkálókból, rombolókból, tengeralattjárókból és ellátó hajókból áll.

Amerikai repülőgéphordozó járőrözik a Dél-kínai-tengeren. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az Egyesült Államok gazdasági és katonai szövetséget épít a térségbeli kis államokkal, amelyek hálásak azért a támogatásért, amelyet Washington nyújt az egyre jelentősebb gazdasági és tengeri hatalommá váló Kínával szemben.

Peking pénteken tengeri hadgyakorlatot tartott a Kelet-kínai-tengeren. Itt egy lakatlan szigetcsoport hovatartozása miatt vált feszültté a viszonya Tokióval. A helyzetet tovább élezte, hogy a Szenkaku-szigetek egy részét megvásárolta a japán állam.

Amerikai repülőgéphordozó járőrözik a Dél-kínai-tengeren. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A japán parti őrség beszámolója szerint négy kínai megfigyelő hajó a szigetcsoport legnagyobb szigete mellett haladt el. A japánok figyelmezetést adtak ki a kínai hajóknak, amire az egyikük azt válaszolta, hogy törvényes akciót hajtanak végre.

Jang Csie-cse kínai külügyminiszter korábban a szigetek "ellopásával" és országa szuverenitásának súlyos megsértésével vádolta Japánt az ENSZ Közgyűlése előtt. Tokió szerint nincs szó területi vitáról, a szigetek "történelmileg és a nemzetközi jog értelmében" Japán államterületének részei.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolás lányokat szállító iráni busz zuhant egy szakadékba

Huszonhatan meghaltak, tizennégyen megsérültek Irán délnyugati részén, amikor szombaton iskolás… Tovább olvasom