Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Ámokfutás Szerbiában - 13 embert ölt meg egy lövöldöző

Egész Szerbia gyászba borult szerdán, egy nappal azután, hogy egy háborús veterán 13 emberéletet kioltó ámokfutást rendezett a Belgrádtól délre fekvő Mladenovac közelében.
Egész Szerbia gyászba borult szerdán, egy nappal azután, hogy egy háborús veterán 13 emberéletet kioltó ámokfutást rendezett a Belgrádtól délre fekvő Mladenovac közelében. A középületeken félárbocra eresztették a zászlókat, és lemondták az összes zenei rendezvényt.

A Velika Ivanca településen kedd hajnalban történt mészárlásnak a rendőrség adatai szerint 6 nő és 6 férfi, valamint egy kétéves kisgyermek esett áldozatul. A 60 éves elkövető, aki megjárta az 1992-es szlavóniai háborút, a feleségét is meglőtte, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, de állapota szerdára stabilizálódott - derült ki a belgrádi sürgősségi központ szóvivőjének közleményéből.

Az ámokfutó, akit Ljubisa Bogdanovic néven említ a szerbiai média, magával is végezni akart, és még nincs túl az életveszélyen. Valamennyi áldozat a férfi hozzátartozója volt, és mindegyikükre alvás közben támadt rá.

A férfi tettének indítéka továbbra is találgatások tárgya. Ikerlányai - a szerb média jelentése szerint - nem tudnak napirendre térni a történtek felett. "Még a légynek sem tudott volna ártani" - mondták apjukról. A rokonság arról beszélt, hogy a vérengzés előtti estét a család még a megszokott módon, harmóniában töltötte.

A Nase novine című belgrádi napilap ellenben azt írta, hogy az ámokfutó családjában számos pszichés probléma merült fel.

A szomszédok egybehangzó véleménye szerint a férfi segítőkész volt, és a faluban soha nem keveredett összetűzésbe senkivel, ráadásul még alkoholt sem ivott. Lányai ugyanakkor megemlítették: apjukat nagyon megviselte, hogy egy évvel ezelőtt elvesztette az állását.

Korábban:

Tizenhárom ember életét oltotta ki egy hatvanéves férfi a Belgrádtól délre fekvő Mladenovac közelében.

A vérengzés a Mladenovac melletti Velika Ivanca településen történt hajnalban, fél öt és öt óra között.

Milorad Veljovic rendőrparancsnok a bűntény helyszínén megerősítette, hogy a férfi saját pisztolyából nyitott tüzet családtagjaira és szomszédjaira, megölt hat férfit és hat nőt, valamint egy kétéves gyereket. Tizenketten a helyszínen haltak meg, egy hetvenéves asszony pedig a kórházban.

Ámokfutás Szerbiában - 13 embert ölt meg egy lövöldöző. Fotó: MTI (galéria)

A híradások szerint a férfi először a fiát és az édesanyját lőtte le, majd rálőtt a feleségére, akit súlyosan megsebesített. Ezután kiment a házából, és házról-házra járva lövöldözni kezdett pisztolyával, amelyre volt fegyvertartási engedélye. Négy szomszédos házban rendezett vérengzést.

A híradások szerint a férfi - akit a szerbiai média Ljubisa Bogdanovic néven említ - végezni akart önmagával. Veljovic szerint két ember életéért küzdenek az orvosok, egyikük feltehetően a vérengző férfi, a másik a felesége. Egyes, meg nem erősített információk szerint az asszony időközben meghalt egy belgrádi kórházban, vagyis a halálos áldozatok száma már elérte a 14-et.

A rendőrség egyelőre nem ismeri a bűncselekmény indítékait.

A falubeliek azt mondják, hogy a lövöldöző férfi nem volt erőszakos, inkább békés természetéről ismerték, nem voltak vele gondok. A Pink tévé szerint hétfőn még teljesen normálisan viselkedett, de az éjszaka valamiért "bekattant". A mentőszolgálat egyik orvosa azt mondta, hogy az elkövető nem állt pszichiátriai gyógykezelés alatt. Milorad Veljovic szerint megjárta az 1992-es szlavóniai háborút.

A szerbiai média szerint az elmúlt években is volt példa hasonló ámokfutásra az országban, de a mladenováci mészárlás volt az elmúlt évtized legsúlyosabb vérengzése. 2002-ben a dél-szerbiai Leskovacban egy férfi hét embert megölt és négyet megsebesített, 2007-ban pedig Jabukovac faluban kilenc emberrel végzett egy férfi, és kettőt megsebesített.

Ámokfutás Szerbiában - 13 embert ölt meg egy lövöldöző. Fotó: MTI (galéria)

Korábban írtuk:

A vérengzés a Mladenovac melletti Velika Ivanca településen történt hajnalban, fél öt és öt óra között.

Milorad Veljovic rendőrparancsnok a bűntény helyszínén megerősítette, hogy a férfi lőfegyverből nyitott tüzet családtagjaira és szomszédjaira, megölt hat férfit és hat nőt, valamint egy kétéves gyereket. Tizenketten a helyszínen haltak meg, egy ember pedig a kórházban.

A híradások szerint a férfi - akit a szerbiai média Ljubisa Bogdanovic néven említ - megpróbálta megölni saját feleségét is, és végezni akart önmagával. A B92 rádió-televízió úgy tudja, hogy mindketten súlyosan megsebesültek. Veljovic szerint két ember életéért küzdenek az orvosok, egyikük feltehetően a vérengző férfi.

Ámokfutás Szerbiában - 13 embert ölt meg egy lövöldöző. Fotó: MTI (galéria)

A Blic című napilap úgy értesült, hogy a támadó először a fiát lőtte le, majd rálőtt a feleségére is. Ezután kiment a házból, és házról-házra járva lövöldözni kezdett. Négy szomszédos házban rendezett vérengzést.

A rendőrség egyelőre nem tudja a bűncselekmény indítékait.

Az ámokfutónak állítólag volt fegyverviselési engedélye. A falubeliek azt mondják róla, hogy korábban nem volt erőszakos, békés természetéről ismerték, nem voltak vele gondok. A Pink tévé szerint hétfőn még teljesen normálisan viselkedett, de az éjszaka "bekattant".

Olvasóink írták

  • 2. Óperenciás 2013. április 11. 13:04
    „"Zorica Lazić, Ljubiąa Bogdanović egyik lánya hétfőn este találkozott utoljára apjával. Szavai szerint, bár apját és bátyját megviselte a munkahelyük elvesztése, nem nélkülöztek és semmi jel sem utalt a készülődő tragédiára

    - Minden a megszokott rendben zajlott, apám és a bátyám megetették a jószágot, édesanyám pedig diót tört a családunk védőszentjének közelgő ünnepe alkalmából. Pár napja ünnepeltük meg apám születésnapját. Semmi jele nem volt a készülődő tragédiának. Most mit meséljek gyermekeimnek nagyapjukról? Nővéremmel együtt örökre meg leszünk bélyegezve - gyilkosok gyermekei mondta Zorica."”
  • 1. MW2012 2013. április 09. 10:57
    „Lehet, hogy háborús veterán volt, és eddig bírta a pszichikai terhet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönökben működő neonáci hálózatot lepleztek le Németországban

A titkos szervezet a legalább tíz gyilkosságért felelősnek tartott NSU nevű neonáci terrorista sejt környezetével is kereste a kapcsolatot. Tovább olvasom