Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Angela Merkel: nincs gyors és egyszerű megoldás a válságra

Angela Merkel szerint nincs gyors és egyszerű megoldás az euróövezeti államadósság-válságra, és a külön-külön felhalmozott adósság törlesztésére is csak akkor lehet közösen garanciát vállalni, ha előbb kiépülnek a közös ellenőrzés intézményei.
Angela Merkel német kancellár a Bundestagban szerdán elmondott beszédében hangsúlyozta: a válság megoldását folyamatként érdemes felfogni. Az első lépések már megtörténtek, hiszen sikerült a stabilitási és növekedési egyezmény reformja, és megkötötték a fiskális paktumot.

Félő azonban, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcson "ismét repkednek majd az ötletek" a külön-külön felhalmozott adósság törlesztése feletti közös felelősségvállalásról, és túl kevés szó esik az ellenőrzés eszközeiről és a szerkezeti reformokról - mondta a kancellár. Kiemelte: a piaci reakció is azt mutatja, hogy az euróövezeti közös kötvény, a közös kincstárjegy és az államadósság-törlesztési alap nem megoldás az adósságválságra. Ezek a koncepciók Németországban alkotmányjogi korlátokba is ütköznek, és "szerintem gazdaságilag is tévesek, éppen a várttal ellentétes hatást fejtenének ki" - mondta Angela Merkel a német törvényhozás alsóházában.

A kancellár szerint a következő hónapokban dől el, hogy az euróövezet "továbbra is jómódban élhet-e" a változó világban, a feltörekvő országok által támasztott versenyben. A nemzetközi közösség arra vár, hogy Európa elhatározza, merre indul tovább - mondta. "Nem szabad olyat ígérni, amit nem tartunk be, amiben pedig megállapodunk, azt végre kell hajtani" - tette hozzá.

Hangsúlyozta: nem a válság tüneteivel kell foglalkozni, hanem az okokkal. "Ki kell törni az adósság ördögi köréből" és javítani kell a versenyképességen. Az államháztartás szerkezetének átalakítása és a takarékoskodás "nem öncél", hanem a fenntartható növekedés alapja, Írország és Portugália példája pedig azt mutatja, hogy "a reformok működnek".

Ugyanakkor a növekedés ösztönzésére is szükség van. Ezt szolgálja a csúcs napirendjén szereplő 130 milliárd eurós csomag, amely Németországban ugyanúgy politikai oldalakon átívelő támogatást élvez, mint a pénzügyi tranzakciók megadóztatása. Az új adófajta bevezetésére Németország javaslatot tesz a csütörtök-pénteki csúcstalálkozón, miután az előző héten a pénzügyminiszteri tanácsülésen sikerült elég tagországot meggyőzni a lépés szükségességéről, az adót így a megerősített együttműködés intézménye révén egyszerre kilenc országban lehet majd bevezetni - mondta a német kancellár. Hozzátette: a tranzakciós adóból származó bevételt is a versenyképesség fokozását célzó programokra lehetne fordítani.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. június 27. 16:31
    „A válság pedig nagyon egyszerűen megszüntethető lenne: be kell fejezni a fiskális spekulációt és a multikulturális simlit! Egyébként is épp a fentiek miatt van a virtuális válság, "bábjáték" az egész, csak a "nézők" nagy árat fizetnek ezért! Na kérem ezért kelleme sürgősen befejezni ezt a "játékot"!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Homokvihar nyelte el Phoenixet - videóval

Hatalmas homokvihar söpört át az Arizona állambeli Phoenix-en. Az USA délkeleti részén most tart a… Tovább olvasom