Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Angela Merkel újabb négy évre kancellár akar lenni

Németország - Angela Merkel német kancellár a 2013-as parlamenti választásokon egy újabb, harmadik négyéves mandátumra fog pályázni - mondta a német alsóház (Bundestag) CDU/CSU-frakciójának elnöke hétfőn, a Bild című napilapnak nyilatkozva.
Volker Kauder arra a kérdésre, hogy Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter lemondása után nem vetődött-e fel Merkel esetleges utódlásának kérdése, azt válaszolta: "ez nem képezi vita tárgyát". "Angela Merkel 2013-ban újra indul a képviselőházi választáson, és ha sikerrel jár, újabb négy évre kancellár lesz" - jelentette ki a konzervatív frakció elnöke.

Az 57 éves Merkel, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 2005-ben került hatalomra. Négy évig a szociáldemokrata-konzervatív nagykoalíció élén állt, majd a 2009-es választásokon ismét győzni tudott. Azóta a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) koalícióban kormányoz.

A kancellár pártja mindazonáltal 2009 óta több választási kudarcot könyvelhet el, legutóbb február végén elvesztette Németország második legnagyobb városát, Hamburgot. A CDU idén még hat regionális megmérettetés, köztük a baden-württembergi választások elé néz. Ez a tartomány a CDU egyik fellegvárának számít.

A "szuper választási év" egy friss felmérés szerint kellemetlen meglepetéseket is tartogathat Merkel számára. A Psephos közvélemény-kutató intézet reprezentatív körkérdésére - amely a Handelsblatt című gazdasági-pénzügyi napilap megrendelésére készült - a 700 válaszadónak, a német gazdasági-üzleti élet vezető képviselőinek csaknem háromnegyede úgy nyilatkozott, hogy "csalódott" Merkel politikájában. Tíz közül négyen kifogásolták a kancellár CDU-n belüli vezetési stílusát, amely az elmúlt években szerintük "inkább ártott" pártjának.

Ezzel szemben több mint 70 százalékuk "nagyon" vagy "inkább" elégedett a kancellár kül- és Európa-politikájával, különösen jónak ítélik Merkelnek az euróválság kezelésében mutatott teljesítményét. Jóval elégedetlenebbek viszont belpolitikai teljesítményével, legalábbis a megkérdezettek csaknem fele ilyen értelemben nyilatkozott.

Olvasóink írták

  • 2. mazsolaszolo 2011. március 07. 20:20
    „Jól is teszi. Ha már belebukott a hülye Guttenberg a lopott doktorátusába - már a választási plakátokon láttam a pofáján, hogy tipikus szélhámos -, akkor csak menjen. (G. lett volna az utód.) Kell valaki, akinek gránitból van az erkölcsrendje, normális, törvénytisztelő, van ereje, okos, és tud is vezetni. Remélem, hogy meg is választják.”
  • 1. szatyi 2011. március 07. 17:04
    „Ez hogy került a " Belföld-Magyarország hírei" rovatba? Vagy lemaradtam valamiről?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felélénkült a Kilauea vulkán

A hét végén megélénkült a világ egyik legaktívabb tűzhányója, a Hawaii-szigeteken lévő Kilauea… Tovább olvasom