Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Antoine de Saint-Exupéry és a furcsa fölnőttek

110 évvel ezelőtt, 1900. június 29-én született Antoine de Saint-Exupéry francia író és pilóta. Repülőgép-szerencsétlenségben halt meg. Legismertebb műve A kis herceg.
110 évvel ezelőtt, 1900. június 29-én született Antoine de Saint-Exupéry francia író és pilóta Lyonban. Eredeti neve: Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry, Antoine de Saint-Exupéry Jean de Saint Exupéry várgróf és Marie Boyer de Fonscolombe harmadik gyermekeként született, egy régi vidéki nemesi családba. Legismertebb műve A kis herceg.

"Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis herceg. Ez a kis herceg egy parányi bolygócskán lakott, olyan parányin, hogy a bolygója alig volt nagyobb nála; ezen a bolygón élt, és nagyon szerette volna, ha van egy jó barátja..." Azoknak, akik értik az életet, ez így sokkal igazabbul hangzott volna." (részlet A kis hercegből)

Kép: internet
Antoine de Saint-Exupéry. Kép: internet

Miután az előkészítő iskolában megbukott a záróvizsgán, az École des Beaux-Arts-ra iratkozott be, hogy építészetet tanuljon. 1921-ben megkezdte katonai szolgálatát, és Strassburgba küldték pilótakiképzésre. A következő évben megszerezte a pilótaengedélyt és áthelyeztette magát a légierőhöz. A menyasszonya családjának a tiltakozása miatt kilépett a hadseregből, Párizsban telepedett le és irodai munkát végzett. 1926-ban ismét repülni kezdett: a nemzetközi postajáratok egyik úttörője volt abban az időben, amikor a műszeres felszereltség még gyenge volt és a pilóták inkább az ösztönükre hagyatkozva repültek. Később az író arra panaszkodott, hogy azok, akik a sokkal fejlettebb légierőnél repültek, inkább könyvelőkhöz semmint pilótákhoz hasonlítanak. A Toulouse és Dakar közötti postajáraton dolgozott.

Forrás: YouTube

"- Nagyon szeretem a naplementéket. Gyerünk, nézzünk meg egy naplementét..." (részlet A kis hercegből)

Első meséje L'Aviateur (A pilóta) a Le Navire d'argent lapban jelent meg. 1928-ban adta ki első könyvét Courrier-Sud (A déli futárgép) címen. Átkerült a Casablanca – Dakar útvonalra, majd a Cape Juby repülőtér igazgatója lett a Nyugat-Szaharában. 1929-ben Saint-Exupéry Dél-Amerikába költözött, ahol az Aeroposta Argentina Company igazgatójává nevezték ki. 1931-ben jelent meg a Vol de Nuit (Éjszakai repülés), amellyel elnyerte a Femina-díjat. 1931-ben Saint-Exupéry feleségül vette Consuelo Suncín Sandoval Zeceńát, a kétszeresen özvegy salvadori írónőt. A házasságuk elég viharos volt, mivel Saint-Exupéry gyakran volt távol és több viszonyba bonyolódott.

Forrás: YouTube

"... a fölnőttek nagyon-nagyon furcsák." (részlet A kis hercegből)

Saint-Exupéry a második világháború kezdetéig folytatta az írást és repülést. A háború alatt először a francia felderítőknél szolgált. Később New Yorkba szökött, és 1942-ben egy darabig Québec City-ben lakott. Egy idő után visszatért Európába, hogy Franciaország felszabadításáért harcoljon. 44 éves korában visszavonulása előtt még egy utolsó küldetést vállalt: adatokat kellett gyűjtenie egy rhône-völgyi német alakulatról. 1944. július 31-én éjjel indult el és soha nem tért vissza. Augusztus 1-jén délben egy asszony állítólag egy szerencsétlenül járt repülőgépet látott a Carqueiranne öböl közelében. Néhány nappal később találtak egy francia egyenruhát viselő holttestet, akit szeptemberben Carqueiranne-ban temettek el.

"Nézeteltérésem támadt egy virággal - mondta a kis herceg." (részlet A kis hercegből)

Forrás: YouTube

A repülőgép-szerencsétlenség helyszíne

1998-ban egy halász Marseille-től délre, Riou szigete mellett talált valamit az óceánban, amit Saint-Exupéry ezüst karláncának véltek. Először tévesnek minősítették a hírt, de később bebizonyosodott, hogy a lánc tényleg az íróé volt: rá volt vésve a feleség és a kiadó neve.

"Azt hittem, gazdag vagyok, van egy párjanincs virágom; és lám, nincs,
 
csak egy közönséges rózsám. Ezzel meg a három térdig érő vulkánommal, melyek közül az egyik talán egyszer s mindenkorra kialudt, igazán nem vagyok valami híres nagy herceg..." Lefeküdt a fűbe, és sírni kezdett." (részlet A kis hercegből)


2004. április 7-én egy francia kutatócsoport igazolta, hogy az a Lockheed P–38 roncs, amelyet 2000-ben Marseille partjainál találtak, és 2003 októberében emeltek ki, tényleg Saint-Exupéry gépe volt. A szerencsétlenség okát továbbra sem ismerték. Az elég valószínűtlennek tűnt, hogy Saint-Exupéryt egy német gép lőtte volna le (annak ellenére, hogy egy német pilóta később ezt állította). A német légierő feljegyzései semmilyen lelövésről nem adnak hírt 1944. július 31-i dátummal a mediterrán térségben. Ezenkívül a P–38-as roncsain sem láthatók ilyen jellegű nyomok. Ezért egyesek valószínűnek tartják, hogy a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta. Néhányan viszont úgy vélték, hogy Saint-Exupéry öngyilkosságot követett el. Mások azt feltételezték, hogy mivel Exupéry már idősebb volt, és gyakran voltak szívproblémái, talán rosszul lett repülés közben, és így zuhanhatott le.

Kép: internet
Kép: internet

"Aki hagyja, hogy megszelídítsék, az a sírás kockázatát is vállalja vele..." (részlet A kis hercegből)

2008 márciusában viszont közzétették, hogy egy Luc Vanrell nevű búvár, aki 2000-ben megtalálta Saint-Exupéry gépének roncsait, hatévi munkával kiderítette, hogy Horst Rippert 88 éves egykori német harci pilóta lőtte le annak idején az író repülőjét. A német repülő is csak ekkor értesült róla, hogy ki ült a gépben, és sajnálkozását fejezte ki.

"Nézzetek föl az égre. És tegyétek föl a kérdést: megette vagy nem ette meg a virágot a bárány? S aszerint, igen vagy nem, meglátjátok, egyszerre megváltozik minden... És soha, egyetlen fölnőtt sem fogja megérteni, hogy ez milyen rettentően fontos!" (részlet A kis hercegből)

Forrás: YouTube

A kis herceg

A kis herceg (franciául: Le Petit Prince) Antoine de Saint-Exupéry legismertebb regénye, 1943-ban jelent meg. A könyv az emberi társadalom karikatúrája. Eddig több mint 180 nyelven és dialektusban jelent meg. 80 millió kiadott példánnyal "a világ 50 legolvasottabb könyve" között szerepel. Magyarra Rónay György fordította le.

Számos idézet vált belőle híressé; a legnépszerűbb talán az alábbi:

"– Isten veled – mondta a róka.
 

– Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.
– Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.
– Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.
– Az idő, amit a rózsámra vesztegettem… – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.
– Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Forrás: YouTube

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. június 30. 08:36
  „4. Apátfalvi.... <moderálva> Hogy jön Fiala ehhez a támához?

  Fiala Ferenc :Kolozsvár, 1904. dec. 19. - Saarbrücken, NSZK, 1988. szept. 14.): politikus, újságíró, kardvívó. A bp.-i műszaki egy.-en építészmérnöki oklevelet szerzett; tanulmányait Münchenben és Párizsban folytatta. 1927-től 1944-ig a Magy. Atlétikai Club (MAC) vívója, kardvívó. 1930-ban a kardcsapat tagjaként főisk. világbajnok, az egyéni versenyben a 2. helyen végzett. 1932-ben és 1933-ban a m. bajnok kardcsapat tagja. 1932-től 1934-ig a Magyarság politikai cikkírója és belső munkatársa, 1934-től az Új Magyarság belső munkatársa. A mo.-i nemzetiszocialista mozgalom kezdeményezője, a Nyilaskeresztes Párt sajtóügyeinek irányítója. 1944-ben a Nyilaskeresztes Párt sajtófőnöke, az Összetartás c. lap szerk.-je, a Pesti Újság és a Magyarság politikai főmunkatársa és vezércikkírója"”
 • 3. allegro 2010. június 29. 13:21
  „"- Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat."

  És itt beszélhetünk bármiről, bárkiről, amibe és akire sok időt, energiát, odafigyelést, törődést, stb. fektettünk.”
 • 2. sóska66 2010. június 29. 12:34
  „,,A beszéd csak félreértések forrása....´´”
 • 1. VásárhelyiÁgi 2010. június 29. 10:02
  „A legnagyobb igazság: "ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán elutasította a CIA vádját

Irán visszautasította hétfőn az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vádját, amely szerint az… Tovább olvasom