Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Antonescu: Románia elnökének senki sem parancsol

Július 29-én népszavazást tartanak az országban arról, hogy leváltják, vagy megerősítik hivatalában a felfüggesztett Traian Basescu államfőt.
Románia törvényeit a román parlament hozza és Románia elnökének senki sem parancsol - szögezte le péntek esti nyilatkozatában Crin Antonescu ideiglenes államfő.

Ponta: a kormány válaszolt az Európai Bizottság kérdéseire

A román kormány elküldte Brüsszelbe válaszát azokra a kérdésekre, amelyeket José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tett fel az előző nap az ország vezetésének - jelentette be péntek este Victor Ponta román miniszterelnök.

Ponta hangsúlyozta, hogy Barroso 11 kérdést, és nem kérést tett fel a kormánynak, de azt nem árulta el, hogy mit tartalmaztak a válaszok.

A miniszterelnök csütörtökön Barrosóval és Herman Van Rompuyjel, az uniós kormányfői tanács elnökével találkozott Brüsszelben. Valamennyi tárgyalópartnere aggályosnak minősítette a közelmúltbeli belpolitikai fejlemények miatt kialakult helyzetet. Van Rompuy azt kérte Pontától, hogy orvosolja az Európai Bizottság által felvetett problémákat.

Barroso egy sor intézkedés megtételét kérte a román miniszterelnöktől. Hangoztatta, hogy a kormánynak tiszteletben kell tartania az igazságszolgáltatás teljes függetlenségét, vissza kell állítania az alkotmánybíróság jogkörét és biztosítania kell, hogy döntéseit figyelembe veszik, továbbá összpárti támogatást élvező ombudsmant kell kineveznie. Emellett elvárásként fogalmazta meg azt is, hogy alakítsanak ki új, a jelenleginél nyíltabb és átláthatóbb eljárást a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes igazgatóság vezetőjének kinevezésére, továbbá a feddhetetlenséget tegyék politikai prioritássá.

Közleménye szerint Barroso kiemelte, hogy garantálni kell a demokratikus jogállamiságnak megfelelő fékek és ellensúlyok rendszerének érvényesülését Romániában.

Bejelentette azt is, hogy az Európai Bizottság jövő szerdán ismerteti azt a jelentését, amely az elmúlt öt évben elért haladást értékeli a romániai igazságügyi reformok, valamint a korrupció elleni fellépés terén. Az értékelésben figyelembe veszik a legutóbbi fejleményeket is.

Antonescu szerint a román sajtóban sokan félrevezető módon tudósítottak Victor Ponta miniszterelnök brüsszeli látogatásáról, azt állítva, hogy az Európai Bizottság valamiféle "tízparancsolatot" adott volna át a román kormányfőnek.

Az ideiglenes államfő kijelentette, hogy ilyesmi nem történt, és elképzelhetetlen lett volna, hogy az Európai Bizottság elnöke utasításokat adjon az unió valamely tagállamának.

Antonescu szerint az új bukaresti hatalom minden cselekedete alkotmányos volt, az egyedüli, aki alkotmányt sértett Romániában, az Traian Basescu államfő, akit éppen emiatt felfüggesztett tisztségéből a román parlament.

Az ideiglenes államfő szerint az alkotmánybíróság határozatai is azt igazolták, hogy sem a házelnökök leváltása, sem az ombudsman menesztése, sem Traian Basescu felfüggesztése nem volt alaptörvénybe ütköző. Akik mégis a román "államcsínnyel" riogatták Európát, azok mérhetetlen károkat okoztak Romániának - vélekedett Antonescu.

Antonescu rámutatott, hogy Victor Ponta miniszterelnök a félreértések tisztázása és az európai partnerek aggodalmainak eloszlatása végett utazott Brüsszelbe. Látogatásával kapcsolatban azonban szerinte félrevezető információk jelentek meg a román médiában.

Crin Antonescu szükségesnek ítélte tisztázni: a román törvényeket a román parlamentben hozzák, nem az alkotmánybíróságban és a jogszabályok tartalma nem alku tárgya.

Azt is félreértésnek nevezte, hogy az Európai Unió állítólag megfigyelőket küldene a népszavazásra Romániába, "mint valami távoli, harmadik világbeli országba". Antonescu szerint csak arról lehetet szó, hogy az unió figyelemmel kíséri (monitorizálja) a referendummal kapcsolatos romániai történéseket.

Crin Antonescu a referendum jogi szabályozásával kapcsolatban rámutatott, hogy jelenleg a kormány által kiadott sürgősségi rendelet van érvényben, ugyanakkor az a törvénymódosítás is kihirdetésre vár, amelyet a héten az alkotmánybíróság véleményezett, ugyanis a taláros testület nem állította azt, hogy alkotmányellenes, csak kifejtette álláspontját, milyen körülmények között tartja érvényesnek a voksolást.

Az alkotmánybíróság ennek a törvénytervezetnek a kapcsán állapította meg, hogy a referendum csak akkor tekinthető érvényesnek, ha azon a választók többsége részt vesz.

Antonescu közölte: mérlegelnie kell, hogy kihirdeti (aláírja) ezt a törvényt, vagy visszaküldi a parlamentnek.

A román parlamentet jövő hétre rendkívüli ülésszakra hívták össze, hogy - Victor Ponta brüsszeli ígéretéhez híven - "összhangba hozza" a referendum megszervezésével kapcsolatos törvénykezést az alkotmánybíróság határozatával.

Romániában július 29-én rendeznek népszavazást arról, hogy leváltják, vagy megerősítik hivatalában a parlament által felfüggesztett Traian Basescu államfőt.

Olvasóink írták

 • 3. partizánok 2012. július 15. 18:16
  „2. Mozimasiniszta 2012.07.14. 22:24

  "1.-es szétnéztél már , mi van a fejeden kívül ?"

  :-DDD”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. július 14. 22:24
  „1.-es szétnéztél már , mi van a fejeden kívül ?”
 • 1. zehn 2012. július 14. 13:11
  „No, még egy idióta az európai színtéren. Szegény EU nak kijut a kelet európai elmebetegekből rendesen. Alig, hogy a Viktor elleni csatát látványosan megnyerte, most itt az újabb kelletlen feladat. Gondolom, a folyamat hasonló lesz mint az Orbán elleni fellépés. Előbb mosolygós, baráti kérés, aztán szigorú felszólítás, majd az eredményt meghozó néhány kemény seggberúgás. Ettől vezérünk is kezesbáránnyá vált Brüsszelben, csupán itt járatja még a száját, gondolván,a hülye magyaroknak azt ad be,amit akar. Van még erre kevés ideje,aztán elzavarjuk a halál ....ba, ahová való.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres menyegző: több mint 20 embert ölt meg a merénylő

Több mint húsz embert ölt meg szombaton Afganisztán északi részén egy lakodalmon egy öngyilkos… Tovább olvasom