Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Aon: a terroristák nem képesek újabb 9/11-et végrehajtani

A terrorista csoportok a világon nem lennének képesek egy újabb 9/11-es támadást végrehajtani, viszont növekszik az úgynevezett hazai terrorizmus veszélye - állapította meg szerdán New Yorkban ismertetett elemzésében az Aon, a világ vezető kockázatkezelő és biztosító cége.
A nemzetközi terrorellenes erőfeszítések láthatólag meghozták gyümölcsüket, megfosztották a terrorcsoportokat attól a képességüktől, hogy újabb, a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni merénylethez hasonló szintű támadást hajtsanak végre - állapította meg az Aon.

A folyamatos nemzetközi katonai és pénzügyi nyomás alatt álló al-Kaida azzal van elfoglalva, hogy fenntartsa szervezetét, de nem veszélytelen. Ugyancsak aggodalmat jelent, hogy a radikális csoportoknak követői vannak Észak-Amerikában és Európában, és újra felbukkantak a hagyományosabb bal-, jobboldali és nacionalista terrorcsoportok.

Az Aon megállapította, hogy az utóbbi hónapokban visszaesett a terrorista támadások gyakorisága a világon. A Janusian biztonsági céggel közösen készített terrorkockázati térkép szerint a helyi felkelések miatt a terrorizmus gócpontjai Irakban, Pakisztánban, Afganisztánban, továbbá Indiában, Szomáliában és Jemenben vannak.

Az Egyesült Államok továbbra is a lehetséges terrormerényletek egyik kiemelt területe, nem utolsósorban azért, mert kiderült, hogy terrorista személyek és sejtek működtek az országon belül. A szórványos fenyegetések és támadások miatt a veszélyeztetett körzetek közé tartozik Észak-Írország, Görögország, Oroszország, Argentína és Chile. Terrorista csoportok erőteljes jelenlétére lehet számítani Észak- és Kelet-Afrikában, Algériában, Maliban, Szomáliában és Jemenben - mondta el Richard Myers, az amerikai vezérkari főnökök korábbi vezetője, az Aon igazgatósági tagja.

Paul Bassett, az Aon kockázatkezelő csoportjának elnöke rámutatott: a terrorista csoportok tevékenységben tavaly és idén taktikai újítások történtek. Ezek között említette a repülőtéri biztonsági ellenőrzéseken átjutó, ruházat alá rejtett robbanóanyagokkal megkísérelt merényleteket, valamint azt, hogy egyre több olyan öngyilkos merénylő bukkan fel, aki nem illik bele a terroristák szokványos profiljába.

Az Aon figyelmeztetett: a terrorcsoportok célja továbbra is az, hogy minél tömegesebb áldozatokkal járó támadásokat hajtsanak végre, valószínűleg a 2008. novemberi mumbai merényletekben alkalmazott taktikával, amikor több helyszínen sok terrorista egyszerre hajtott végre támadást.

Olvasóink írták

  • 2. diverfrog 2010. június 07. 15:00
    „Igaz, a WTC-t nem lennének képesek még egyszer lerombolni. De én józan paraszti ésszel gondolkodva nem jelentenék ki ilyesmit. Nem szokványos terrorista profilba bármi beleillik.
    Ne történjen támadás, mindenki ezt szeretné.”
  • 1. szilléri 2010. június 02. 19:59
    „Képesek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérengzés egy üdülővárosban - öngyilkos lett az ámokfutó

Több embert megölt Nagy-Britannia egyik népszerű üdülőkörzetében egy férfi, aki később öngyilkosságot követett el. Tovább olvasom