Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

˝Apokaliptikus katasztrófa˝ - megsérült a villamos erőmű

Több mint tíz halálos áldozatot követelő robbanássorozat rázta meg hétfőn, helyi idő szerint reggel 6 órakor a Ciprus déli részén lévő Evangelosz Florakisz haditengerészeti támaszpontot. A detonációk egy lőszerraktárban következtek be.

A közszolgálati televízió 12 halottról számolt be, a CNA félhivatalos hírügynökség szerint tizenegyen haltak meg, öt tűzoltó, négy katona és két tengerész. A közszolgálati rádió azt jelentette, hogy a robbanásokban legalább harmincan megsebesültek.

A robbanás által keletkezett talajrázkódás működésképtelenné tette Ciprus legnagyobb villamos erőművét, amely a támaszpont tőszomszédságában van. Az erőmű leállása miatt Ciprus déli részén jelentős áramkimaradás következett be, ami kihat Lárnaka és Páfosz nemzetközi repülőterének az üzemeltetésére is. Az áramkimaradás okozta zavarok elhárítása folyamatban van - közölte egy repülőtéri szóvivő.

Jelentős anyagi károk keletkeztek a támaszponthoz közeli településeken és üdülőhelyeken. Antonisz Paszkallidesz kereskedelmi miniszter a rádiónak nyilatkozva úgy vélte, "apokaliptikus méretű katasztrófa" történt. Egy szemtanú a Szigma televíziónak azt mondta, olyan mintha lebombázták volna a térséget.

Füst száll fel a megrongálódott Vaszilikosz erőműből, az Evangelosz Florakisz dél-ciprusi haditengerészeti támaszpont mellett, ahol nagy erejű robbanások történtek, miután lángra kapott egy lőszerraktár. Fotó: MTI (galéria)

A támaszpont Limaszol és Lárnaka között helyezkedik el. A két várost összekötő autóútnak a bázis melletti szakaszát lezárták a forgalom elől. A televízió által sugárzott felvételeken megrongálódott gépkocsik láthatók, miközben sűrű füstoszlopok emelkednek a magasba.

Valószínűleg az a lőszerraktár robbant fel, amelyben Iránból származó muníciót tároltak. Egy olyan ciprusi zászló alatt közlekedő hajóról kobozták el a lőszereket, amelyet 2009 januárjában tartóztattak fel Limaszol kikötőjében. Az Iránból Szíriába tartó Monchegorsk hajó rakományát valószínűleg a Gázai övezetet ellenőrző Hamász radikális palesztin szervezetnek szánták.

8.41 - ˝Apokaliptikus katasztrófa˝ - megsérült a villamos erőmű

Ciprus legnagyobb villamos erőművét tette működésképtelenné a hétfő reggeli robbanássorozat a haditengerészeti lőszerraktárban - közölte az ország áramszolgáltató hatóságának szóvivője.

"Egyelőre nem tudjuk felmérni a kár mértékét, de apokaliptikus katasztrófa történt" - jelentette ki Kosztasz Gavrielidesz a Reutersnak nyilatkozva.

A Vaszilikosz erőmű nagyon közel van az Evangelosz Florakisz haditengerészeti támaszponthoz, amelyen a robbanások történtek.

A ciprusi közszolgálati televízió legfrissebb jelentése szerint a halálos áldozatok száma 12.

Korábban írtuk

Jelentős kárt okozott a ciprusi haditengerészeti támaszponton hétfő reggel történt robbanássorozat a közeli településen, és a tőle három kilométerre lévő tengerparti üdülőhelyen is betörtek az épületek - köztük szállodák, éttermek - ablakai, ajtói - közölte egy szemtanú.

A robbanássorozat helyi idő szerint reggel 6 (közép-európai idő szerint 5) órakor történt. Hatásukra meggyulladt a bozótos a környéken - jelentette a közszolgálati televízió. Egy áramelosztó telepet is érint a katasztrófa, és emiatt a sziget egy részén megszűnt az áramszolgáltatás - mondta a védelmi minisztérium szóvivője.

Egy rendőrség szóvivő szerint a támaszpont lőszertárolójában 98 puskaporos hordó volt. Kettő meggyulladt, majd hatalmas robbanások következtek.

Olvasóink írták

  • 3. Morpheus_RexXx 2011. július 11. 22:39
    „ahm... puskaporos hordó.. :D :S mert csak is az lehetett... megen elbotlott biztos egy szóban a transzlator... de majd 2 hét múlva "mindent" tudni fogunk...”
  • 2. csafe 2011. július 11. 22:09
    „Lőszerraktár és erőmű... Jól összepárosították...”
  • 1. unknown 2011. július 11. 11:03
    „Nyár, meleg bódult gondolat... Ciprus... Európa megosztott politikai robbanó fészke. A fél ország török kézben, a másik fele a görög szimpatizánsoké. Másfél év múlva Ciprus lenne a soros elnök. Íme az eset: "a támaszpont lőszertárolójában 98 puskaporos hordó volt. Kettő meggyulladt, majd hatalmas robbanások következtek". Mint Eger várában. Ott is a törökök... a Templombástya felrobbant a Miklós diák által a lőporos hordóba vágott fáklyájától...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező gáz szivárog egy felborult tartálykocsiból

A baleset a bulgáriai Debelec település mellett történt. Több mint kétezer lakost menekítettek ki otthonából. Tovább olvasom