Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Április 16-án kezdődhet a norvég tömeggyilkos pere

12 héttel meghosszabbították a 77 ember meggyilkolásával vádolt 32 éves Anders Behring Breivik őrizetét hétfőn.
Tizenkét héttel meghosszabbította a 77 ember meggyilkolásával vádolt Anders Behring Breivik őrizetét hétfőn egy oslói bíróság. Egyben közölte: ha a férfit két pszichiáter jogi szempontból felelősségre vonhatónak nyilvánítja, akkor pere 2012. április 16-án kezdődhet majd meg. A pszichiátereknek november végéig kell elkészíteniük jelentésüket.

Torkjel Nesheim oslói bíró közölte, hogy a meghosszabbított őrizet időtartama alatt Breivik nyolc héten át nem fogadhat látogatókat és nem kaphat leveleket, s az első négy hétben nem találkozhat a média munkatársaival sem.

A szélsőséges nézeteket valló 32 éves tömeggyilkos a hétfői tárgyaláson jelent meg először a nyilvánosság előtt. Az eddigi bírósági meghallgatásai zárt ajtók mögött zajlottak, hogy esetleges cinkostársaival még véletlenül se tudjon kommunikálni, bár ő állítja: egyedül cselekedett.

Breivik hosszabbított őrizete február 6-ig tart. A bírói döntés értelmében azonban fokozatosan feloldják a teljes elszigeteltségére vonatkozó rendelkezéseket. Ez annak is betudható, hogy a nyomozás előrehaladtával egyre bizonyosabbá vált, hogy Breivik magányos merénylő volt.

Felmerült az is, hogy a hétfői meghallgatást videokonferencia keretében tartsák meg, vagyis Breivik az Oslo melletti Ila szigorúan őrzött börtönéből válaszoljon a bíróság kérdéseire. Ezt a kérelmet a norvég legfelsőbb bíróság elutasította, és nyílt tárgyalást rendelt el, mint azt Breivik is akarta. Viszont szigorú feltételeket szabtak: Breivik nem válthatott szót a tárgyalóteremben összegyűlt újságírókkal, az áldozatok hozzátartozóival és a túlélőkkel, nem filmezhették és nem fényképezhették őt.

A vádlott elismerte a tömeggyilkosság elkövetését, de mint korábbi kihallgatásain is hangoztatta, nem tartja magát bűnösnek. Mint mondta, a multikulturalizmus és az iszlám elleni háború keresztes lovagjának tekinti magát. Váltig hangoztatja, hogy Európát akarta megvédelmezni a muszlim inváziótól.

Anders Behring Breivik július 22-én előbb az oslói kormányzati negyedben hozott működésbe egy pokolgépet, nyolc ember halálát okozva. Ezt követően a főváros közelében lévő Utoya szigetére sietett, ahol egy ifjúsági tábor lakói közül 69-et lőtt le hidegvérrel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: elutasítja a világ Irán atomprogramját

A nemzetközi közösség egységes az iráni nukleáris tervekkel szemben - jelentette ki vasárnap Barack… Tovább olvasom