Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Arbuzov: Ukrajna hamarosan aláírja a társulási megállapodást

Az ukrán miniszterelnök-helyettes megbeszéléseket folytatott Stefan Füle szomszédságpolitikai biztossal.
Ukrajna hamarosan aláírja a társulási megállapodást az Európai Unióval - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Szerhij Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettes, miután megbeszéléseket folytatott Stefan Füle szomszédságpolitikai biztossal.

"Részünkről megvan a politikai akarat" - jelentette ki Arbuzov, kitérve viszont a konkrét válasz elől arra a kérdésre, hogy mikor írhatják alá a dokumentumot. Majd ha minden nyitott kérdést sikerül tisztázni - válaszolt az ukrán politikus, aki ugyanakkor közölte: bízik abban, hogy sikeres lesz a közös munka az unióval a társulási megállapodás megvalósításával kapcsolatos nyitott kérdések tisztázására, amelyek között elsősorban a kereskedelmi természetű ügyek rendezését tartotta szükségesnek.

"Európa ismét megerősítette, hogy az ajtó továbbra is nyitva áll Ukrajna előtt, az ukrán kormány pedig ismét megerősítette, hogy elkötelezett az európai integrációs folyamat mellett" - hangoztatta a politikus.

Stefan Füle közölte: a több mint háromórás megbeszélésen megegyeztek abban, hogy útitervet készítenek a társulási egyezmény megvalósításához, valamint az EU segítséget nyújt Ukrajnának, hogy teljesítse az IMF-megállapodáshoz szükséges feltételeket. Kétoldalú egyeztetést kezdenek, hogy azonosítsák a megvalósítással kapcsolatos minden problémát - közölte Füle, aki szerint az utóbbi napokban túlzott számokat lehetett hallani arról, hogy milyen költségekkel járna Ukrajna számára az egyezmény megvalósítása. Ezek a számok nem a tényeken alapulnak, alaptalanok - húzta alá Füle.

"Az üzenetünk az, hogy a társulási megállapodás a mi ajánlatunk Ukrajna és népe számára. Ez az ajánlat továbbra is érvényes, az EU készen áll, hogy aláírja, amint az ukrán hatóságok is készen állnak erre, és elkötelezettségüket tettekkel bizonyítják" - szögezte le a cseh biztos.

Füle aláhúzta, hogy az EU készen áll, hogy a társulási megállapodást alapján segítséget nyújtson Ukrajnának a modernizációhoz. Ennek érdekében az EU az IMF által nyújtandó kölcsönt is hajlandó kiegészíteni - mondta.

A szomszédságpolitikáért felelős biztos mindazonáltal aláhúzta, hogy számokról, összegekről nem esett szó a megbeszéléseken, ám világossá tették az ukrán fél számára, hogy most is az EU segíti a leginkább Ukrajnát, a támogatás pedig "csak egyre nagyobb és nagyobb" lesz a Brüsszelben csak "többért többet"-elvnek nevezett megfontolás értelmében, ami azt jelenti, hogy Brüsszel minél több gazdasági és politikai előrelépést, reformot lát, annál több segítséget hajlandó nyújtani partnereinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második napja tart a téli vihar a Közel-Keleten

Az Alexa névre keresztelt vihar havazással, faggyal és heves esőzéssel söpört végig Libanon majdnem… Tovább olvasom