Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Árthat az Al-Kaidának Guantanamo bezárása

Ha a guantanamói fogolytáborra lakat kerül, az megfoszthatja az Al-Kaida terrorszervezetet egyik legfőbb propaganda-eszközétől, egyben segíthet Pakisztánnak a szélsőségesek elleni eredményesebb harcban - írta az AFP hírügynökség szakértőkre hivatkozva vasárnap.
A Kuba déli részén lévő katonai támaszponton 2002 januárjában nyitották meg a fogolytábort, miután az Egyesült Államok elűzte Afganisztán éléről a tálib rezsimet. Azóta többszáz feltételezett terrorista volt Guantanamo vendége, anélkül, hogy hivatalos bírósági eljárást folytattak volna ellenük. A fogolytábor az Al-Kaida propagandában a muszlimok ellen elkövetetett igazságtalanságok szimbólumává vált. A fogolytáborban zajló állítólagos kínzásokról szóló híreket a szélsőségesek arra használták, hogy több embert nyerjenek meg ügyüknek illetve készítsenek föl terrortámadásokra.

Daniel Pearl amerikai újságíró pakisztáni elrablói 2002-ben Guantanamo bezárását követelték, mielőtt végeztek volna túszukkal.

NATO-szakértők szerint Pakisztán északnyugati részén bujkálnak azok a fegyveresek, akik 2001 után elmenekültek Afganisztánból. 19 hónap alatt Pakisztánban több mint 1500-an vesztették életüket különböző merényletekben.

Pakisztáni belügyminisztériumi források szerint összesen 68 állampolgárukat szállították a hírhedt fogolytáborba, akik közül 63-at már elengedtek.

Olvasóink írták

 • 6. comet 2009. január 26. 10:06
  „5. Én arról a Guantanamóról beszélek ahol képekkel és filmekkel dokumentálta aláztak és kínoztak arabokat halálra, függetlenül hogy terrorristák voltak vagy sem. A kínzók közül többet már el is ítéltek. Guantamóban valahogyan érvényesülnek az ami törvények hiszen lesittelték a legszadistább őröket, de Guantanamó-t az Usa csak bérli. Erősen elszeparált támaszpontról van szó, erre utaltam az USA-n kívüli elhelyezéssel (a mocskot akarták távol tartani az amerikai területtől). Az esetre amúgy véletlenül, egy házi használatra készült kínzásokat rögzítő "szórakoztató" felvétel "illetéktelen" kezekbe jutásával derült fény.”
 • 5. flexsnake 2009. január 25. 20:26
  „A terület amerikai fennhatóság alatt van és ugyanúgy vonatkozik rá az amcsi törvény. Egyetlen esetben sem bizonyították hogy ott rosszul bántak volna a rabokkal. Azért híresült el mert ott tartják fogva a legveszélyesebb terroristákat. A muszlim meg alapban nem erőszakos vallás. Vannak erőszakos keresztények is, lásd a magyar barmot aki leszúrta a saját családját mert fiáról kiderült hogy nem lehet Jézus.... Comet, az állításokat bizonyítsd, addig csak süketelés. Remélem hozzád költöztetik az összes is ilyen férget. Ok nélkül senki nem ül ott... Obama ezzel a döntésével is azt bizonyítja hogy alkalmatlan arra amit Amerika kitűzött maga elé. Egy mesevilágban él de majd felébred ha újabb támadásokat kap az államok.”
 • 4. comet 2009. január 25. 17:30
  „A guantanamoi fogolytábor felszámolására tudtommal azért kerül sor mert ott az USA alkotmányába nem férő eszközökkel vallattak, kínoztak embereket. (Ezért volt az USA-n kívűl) Többek közt egy ilyen "kierőszakolt" vallomás alapján rohanták le Irakot, később kiderült hogy ok nélkül. A terroristák és bűnözők fogva tartására az USA-nak megvan továbbra is a lehetősége, csak a degenerált kínzásokra nem. A híradások alapján könnyen lehet hogy a Guantanamoból szabadultak mindent elfognak követni hogy törlesszenek valamit abból amit ott kaptak.
  Guantanamoba nem csak terroristákat, hanem sorozott iraki katonákat és talán még civileket is kínoztak. Obama valószínű tudja miért döntött úgy ahogy. Bush agresszív politikája túl sok ártatlan ember életébe került és zsákutcának bizonyult mind gazdaságilag, mind erkölcsileg.”
 • 3. KamuNeni 2009. január 25. 10:32
  „Elnezest rossz article. itt van

  By PAMELA HESS
  The Associated Press

  WASHINGTON | A released Guantanamo Bay terror detainee has re-emerged as an al-Qaida commander in Yemen.

  The development highlights the dilemma facing President Barack Obama in shaping plans to close the Guantanamo Bay, Cuba, detention facility and decide the fates of U.S. captives held there.

  A U.S. counterterror official confirmed Friday that Said Ali al-Shihri, who was jailed in Guantanamo for six years after his capture in Pakistan, has resurfaced as a leader of a Yemeni branch of al-Qaida.”
 • 2. KamuNeni 2009. január 25. 10:30
  „Aki beszel angolul annak itt van olvasni. Mennyire segiteni fogja az Al-Quida terror szervezetet ezeknek a gyilkosoknak a kiengedese.

  By PAMELA HESS
  The Associated Press

  Released Guantanamo detainee now al-Qaida commander in Yemen
  Rwanda capture Congolese rebel leader, an ally
  Hamas pays Gazans whose homes were damaged in war
  Dozens more held in Turkish coup plot
  Obama urges Israel, Hamas to keep cease-fire
  Smugglers in Gaza back to work after cease-fire with Israel
  Bush administration´s ambassador to Iraq warns against quick U.S. troop pullout
  Report: Government forces kill 5 Darfur rebels
  Cyclone in Madagascar leaves thousands homeless
  Red Cross restores water in Zimbabwe neighborhood
  Israel´s troops leave Gaza Strip
  Russia resumes natural gas exports to Europe via Ukraine
  Across the globe, people feel special kinship to the new U.S. president

  WASHINGTON | A released Guantanamo Bay terror detainee has re-emerged as an al-Qaida commander in Yemen.

  The development highlights the dilemma facing President Barack Obama in shaping plans to close the Guantanamo Bay, Cuba, detention facility and decide the fates of U.S. captives held there.

  A U.S. counterterror official confirmed Friday that Said Ali al-Shihri, who was jailed in Guantanamo for six years after his capture in Pakistan, has resurfaced as a leader of a Yemeni branch of al-Qaida.”
 • 1. KamuNeni 2009. január 25. 10:03
  „Ezek a szaros muslimok csak akkor verik a nyalukat ha alattomosan bujkalva noi ruha moge elbujva fenyegetoznek. Egyik sunyi se meri a budos gyilkos pofajat a nyilvanossagra hozni. Egyiket se szabadna kiengedni quantanamobol mert mind tomeg gyilkos. A tavalyi kiengedtek kozul az egyik az egyiptomi alqaida commadere/vezetoje lett azota es jihadot eskudott a nyugat ellen. Ezert nem erdemes ezeket a szarokat ki engedni. meg azt is bortonbe tennem aki ezt a vallast gyakorolja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb terrortámadást hiúsítottak meg Indiában?

India - Az indiai rendőrség vasárnap kora reggel lelőtt két férfit a főváros, Új-Delhi külterületén,… Tovább olvasom