Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Árvíz mosott ki egy aknát Boszniában, az akna felrobbant

Felrobbant egy akna, amelyet az árvíz mosott ki a földből a Bosznia-Hercegovina északi részén fekvő Brckóban. Senki nem sebesült meg a robbanásban. A hivatalos szervek szerint Szerbiában nem kell az aknáktól tartani.
A földcsuszamlások egész aknamezőket mozdítottak el Bosznia-Hercegovinában, ahol a kilencvenes években, a boszniai polgárháború idején a szemben álló felek mintegy egymillió taposóaknát telepítettek. Azóta nagy erőfeszítéseket tettek ezek eltávolítására, ennek ellenére mintegy 120 ezer ilyen robbanóeszköz még mindig a földben van.

A boszniai hatóságok azokon a helyeken, ahol már visszahúzódott a víz, újra kihelyezik a figyelmeztető táblákat, illetve az új helyre vándorolt aknamezőket is jelzéssel látják el.

Branislav Jovanovic, a szerbiai aknamentesítési központ vezetője közölte, hogy Szerbiában nem kell az esetleges átsodort vagy a földcsuszamlások miatt elmozdult aknák miatt aggódni, folyamatosan felügyelik a veszélyeztetett területeket.

Jovanovic hozzátette, hogy elméletileg Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból átsodorhatnak a folyók aknákat, gyakorlatilag azonban ennek nagyon kicsi a valószínűsége.

Ezzel egy időben Predrag Maric, a rendkívüli helyzetekért felelős belügyminisztériumi osztály vezetője arról biztosította a közvéleményt, hogy Szerbiában már nincsenek veszélyeztetett helyek, a mentőegységek azonban teljes készültségben maradnak mindaddig, amíg teljesen normalizálódik a helyzet az országban.

Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában összesen több mint negyven halálos áldozatot követelt a térségben példátlan árvízi katasztrófa, többen eltűntek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszabadult az Ukrajnában foglyul ejtett magyar

A TEK és a külföldi partnerszolgálatok együttműködésének eredményeképpen szerda délelőtt fogva… Tovább olvasom