Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Assange-ügy: az AÁSZ Ecuadort támogatja nagykövetsége védelmében

Az Amerikai Államok Szövetsége (AÁSZ) szolidaritását és támogatását fejezte ki pénteken Ecuador iránt, amely fenyegetve érzi londoni nagykövetségét a brit hatóságok részéről.
A szervezet rendkívüli ülésén a külügyminiszterek több mint öt órán át foglalkoztak a kérdéssel, és végül több módosítás elfogadása után egyhangúlag hagyták jóvá a dokumentumot, amely védelmébe veszi a "diplomáciai képviseletek sérthetetlenségét".

A konzultációt az Assange-ügy miatt hívták össze. A WikiLeaks oknyomozó hírportál alapítója, Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségére menekült svédországi kiadatása elől, mire a brit hatóságok állítólag azzal fenyegetőztek, hogy megszüntetik a képviselet diplomáciai jogállását, és az épületbe behatolva őrizetbe veszik az újságírót.

A külügyminiszterek "visszautasítottak minden próbálkozást, amely veszélybe sodorja a diplomáciai képviseletek helyiségeinek sérthetetlenségét, és megismételték, hogy az államok nem hivatkozhatnak országuk saját, belső jogszabályaira annak igazolására, hogy miért nem tesznek eleget nemzetközi kötelezettségeinek".

Az AÁSZ a határozatban emlékeztetett arra, hogy senki sem fordulhat a fenyegetés vagy az erőszak eszközéhez a konfliktusok eldöntésében, és a feleket arra kérte, hogy párbeszéd útján oldják meg az ügyet.

Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter kijelentette, hogy országát megerősítette a szervezettől kapott támogatás, és az AÁSZ megmutatta, hogy fontos szerepet játszik. Egyetértett vele Miguel Insulza, a szervezet főtitkára, aki szerint "az AÁSZ a kontinens legelső fóruma, amit ma bebizonyított".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai diplomatákat sebesítettek meg Mexikóban

Lövések sebesítettek meg két amerikai követségi munkatársat egyelőre tisztázatlan körülmények között… Tovább olvasom