Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Átalakítják a szociális segélyezést Ausztriában

Ausztria - Átalakítják a szociális segélyezést Ausztriában a parlament szerdai döntése értelmében.
Az új szabályozás az eddig tartományonként változó összegű helyett egységes támogatást hoz létre és a segélyt igénybe vevőknek társadalombiztosítási jogviszonyt biztosít.

Évek óta tartó huzavona végére került pont azzal, hogy a nyári ülésezési szünet előtti törvényhozási hajrában a két kormánypártnak egy politikai alku keretében végül sikerült tető alá hoznia a jogszabályt. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) azzal a feltétellel támogatta az Osztrák Szociáldemokraták (SPÖ) részéről szorgalmazott segély-törvényt, hogy az SPÖ megszavazza az ÖVP javaslatát a segélyek és támogatások egységes adatbankban való tárolásáról.

A segélyre azok a munkaképes aktív korúak jogosultak, akik saját forrásból nem tudják fedezni megélhetési, lakhatási és betegbiztosítási költségeiket. A juttatás alapösszege a mindenkori minimálnyugdíjhoz igazodik, egyedülálló személyek havonta 744 eurót, házaspárok 1116 eurót kaphatnak. Az alapösszeg 25 százalék lakbértámogatást tartalmaz, ez azonban nem jár annak, aki saját lakásban vagy a rokonainál lakik. A gyermeket nevelők több támogatást kapnak.

A járulék odaítélése előtt megvizsgálják, hogy a kérelmező milyen vagyoni eszközökkel rendelkezik. A segély csak annak jár, akinek legfeljebb 3700 euró adómentes megtakarítása van. Nem jogosult a segélyre az sem, aki gépkocsival rendelkezik, kivéve, ha az a munkájához szükséges. A szükségleteinél nagyobb lakásban lakó igénylőnek kisebbe kell költöznie.

Ellenzéki bírálatokra válaszolva Rudolf Hundstorfer munkaügyi miniszter hangsúlyozta: a segély nem válthatja ki a munkát, a jogosultság alapvető feltétele, hogy a kérelmező kész legyen munkát vállalni.

A juttatás az osztrák állampolgárok mellett, más-más megkötésekkel, de kiterjed más európai uniós állampolgárokra és az EU-n kívüliekre is. A minisztérium 270 ezer jogosulttal számol.

A változásoknak a kormány szándéka szerint szeptemberben kellene életbe lépnie, de több tartományban várhatóan a határidőig nem születik meg az ehhez szükséges helyi szabályozás.

A parlament megtette az első lépést az ÖVP-s javaslat, az úgynevezett átláthatósági adatbank elfogadása felé is. Az erről szóló törvényt várhatóan szintén még ezen a héten, a parlamenti szünet előtt megszavazzák. Az adatbankban a hivatalok és a jogosultak is nyomon tudják majd követni, hogy ki milyen szociális, vállalkozási vagy mezőgazdasági támogatásban, illetve kedvezményben részesül. A javaslat mögött az a szándék áll, hogy meg lehessen akadályozni a visszaéléseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszavazás lesz szeptemberben Szlovákiában

Több kérdésben tartanak népszavazást Szlovákiában szeptember 18-án. Tovább olvasom