Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Átalakul a dublini dokknegyed

Dublin sok látogatója a várost átszelő Liffey folyót olyan kiindulópontnak használja, amely elvezet az ír főváros központjában lévő fő turistahelyszínek irányába.
Akik azonban a folyót követve tovább merészkednek a dublini kikötőig, egy új, modern Dublint is találnak a part mentén. Itt található a Daniel Libeskind tervezte Grand Canal színház, egy új konferenciacentrum, valamint a Google és a Facebook európai központja csakúgy, mint a U2 együttes volt stúdiója.

A városközponttól észak felé haladva a Liffey mentén a látogatók elérik a Nemzetközi Pénzügyi Szolgáltató Központot, amelynek olyan lakói vannak, mint a KPMG és a JP Morgan Chase. E pénzügyi óriások mellett egy szépen restaurált épület áll, amely valamikor dohányraktár volt boltozatos páncéltermekkel. Világosan és levegősen, üveg külsővel az épület most éttermeknek, luxusüzleteknek, alkalmi művészeti bemutatóknak ad otthont.

A közelben fekvő tér, amely dokkterületként ismert, olyan évenként ismétlődő eseményeknek a színtere, mint a későnyári fesztivál, ősszel az Oktoberfest-ünnepség, decemberben pedig a karácsonyi vásár.

Az övezettel szemben, a Liffey északi partján mindazonáltal komor látvány fogadja az érkezőket. Az éhínség emlékműve férfiak és nők életnagyságú szobraival - de látható még egy csontvázzá soványodott kutya szobra is -, amint a dublini kikötő felé tartanak, hogy elhagyják Írország partjait az 1840-es évek nagy éhínsége idején. Csak néhány lépéssel odébb, közelebb a kikötőhöz a Jeanie Johnston hajó hasonmása horgonyoz emléket állítva a kétmillió kivándoroltnak.

A dokkterület északi oldalán fényűző új lakások között emelkedik az új konferenciaközpont ferde üveghomlokzattal. Egyik-másik taxis máris tréfásan The Point-nak nevezi ezt az épületet, szójátékként utalva a közeli koncerthelyszínre, amelynek valaha The Point volt a neve. Ezt a szórakoztatótermet, amely a rakpartok szélén áll a kikötő előtt, átépítették és átkeresztelték 02 névre. 2008 decemberében nyitották meg, jelenleg ez a legnagyobb zárt koncertterem Írországban 9500 ülőhellyel.

Visszatérve a folyó másik oldalára a Sean O'Casey gyalogoshídon vagy a nemrég megnyitott Samuel Beckett hídon - mindkettőt dublini születésű íróról nevezték el -, a nagyváros trendibb részébe lehet jutni. Itt van a U2 volt stúdiója, a Windmill Lane is; graffiti borítja, amelyet a kemény rajongók hagytak ott, akik elzarándokoltak a zenekar szülővárosába. Néhány épülettömbbel odébb a Facebook nemrég nyitotta meg a nemzetközi központját, a Google európai központja pedig alig 10 perces sétára van a folyótól - mintegy jelezve, hogy az övezet az üzleti élet és a technológia XXI. századi központjává vált.

A környék ad otthont a Daniel Libeskind tervezte Grand Canal Színháznak, egy aszimmetrikus építészeti mesterműnek is. A Szent Patrik napján megnyílt színház zenés előadásoknak, koncerteknek és más show-műsoroknak ad otthont. Jelenleg Samuel Beckett színműve, az Utolsó tekercs szerepel színpadon, május 25-től Tom Stoppard fergeteges komédiáját, az Arkádiát mutatják be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasította a görög segély elleni panaszokat a német alkotmánybíróság

Az utolsó jogi akadály is elhárult a Görögországnak nyújtandó nemzetközi segélycsomagban való német… Tovább olvasom