Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Átalakul a Magyar Honvédség afganisztáni műveleti szerve

Novembertől átalakul a Magyar Honvédség különleges műveleti erőinek struktúrája Afganisztánban - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában.
Kifejtette: a jelenleg két csoportból és egy törzsből álló Különleges Műveleti Kontingens helyett Különleges Műveleti Osztag áll fel, amelyben a Magyar Honvédségtől egy csoport és egy kibővített törzs fog ellátni feladatokat 2013 novembere és 2014 májusa között. Az osztagban a magyarokon kívül amerikai, észt és szlovén katonák szolgálnak majd magyar parancsnokság alatt.

A honvédelmi miniszter a honvédség afganisztáni szerepvállalásáról tartott beszámolójának csak egy része hangzott el nyílt ülésen. A bővebb tájékoztatáson - amelynek minősítése 2042. december 31-éig szigorúan titkos - csak a bizottság tagjai és szakértői lehettek jelen.

Hende Csaba még a sajtó jelenlétében arról beszélt: fontosnak tartja, hogy a lehető legalaposabban tájékoztassák a nyilvánosságot arról, milyen tevékenységet végeznek a békemissziókban, köztük az ENSZ BT mandátuma alapján működő afganisztáni misszióban, amelynek 2014. december 31-re kitűzött végéhez közeledve a magyar kontingensek is sorra fejezik be feladataikat.

Ugyanakkor kiemelte: a nemzetközi közösség utána sem hagyja magára Afganisztánt, de a 2015-ben induló Resolute Support (határozott támogatás) elnevezésű misszióban nagyságrendekkel kisebb létszámmal lesznek majd jelen a katonák az országban, feladatuk pedig elsősorban a kiképzés és a tanácsadás lesz.

Hende Csaba felidézte, hogy a Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportja (PRT) csaknem hétéves szolgálat után március végén tért haza Magyarországra, majd májusban a MI-35 Légi Kiképzés-támogató Csoport is befejezte feladatait. A közelmúltban fejezte be tevékenységét a kabuli Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító kontingense. A katonákat Áder János államfő, a hadsereg főparancsnoka fogja majd ünnepélyes keretek között visszafogadni - emelte ki a miniszter.

A Magyar Honvédség katonái öt kontingensben és törzsbeosztásokban látják el a feladataikat Afganisztánban. Hende Csaba részletesen ismertette a magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó Csoport, a MH Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport, a MH Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport, valamint a Nemzeti Támogató Elem szolgálati helyét és létszámát. A Különleges Műveleti Kontingens települési helye és pontos létszáma a műveleti biztonság megőrzése miatt nem nyilvános.

Jelenleg a Magyar Honvédség hétszáz katonája vesz részt nemzetközi béketámogató műveletekben. Közülük mintegy kétszázan Afganisztánban teljesítenek szolgálatot - mondta a honvédelmi miniszter a bizottsági ülésen.

A NATO által vezetett afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) 2001 vége, a tálib uralom leverése óta gondoskodik a biztonságról Afganisztánban. Afganisztán továbbra is a NATO első számú missziója. A világ országainak több mint negyede vesz részt a NATO afganisztáni műveletében. 2013 augusztusában 49 ország több mint 80 ezer katonája szolgált a NATO ISAF missziójában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évekkel késik a fukusimai sugármentesítés

A hétvégén a heves esőzések miatt ismét radioaktív víz folyt el a létesítményből. Tovább olvasom