Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Átkelők közös működtetéséről állapodott meg a szerb és a koszovói kormány

A szerb és a koszovói miniszterelnök - uniós közreműködéssel - az éjszaka Brüsszelben megállapodott abban, hogy közösen fognak működtetni átkelő helyeket Szerbia és Észak-Koszovó között, illetve összekötő irodát létesítenek egymás fővárosában.
Ivica Dacic és Hashim Thaci kedd este immár harmadik alkalommal találkozott egymással Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselőjének a kezdeményezésére. Éjfél után bejelentették a döntést az összekötő irodák létesítéséről - ezek egyelőre nem "saját néven", hanem a belgrádi, illetve pristinai uniós képviseleten fognak működni.

Szerbia nem ismeri el a 2008-ban függetlenné vált Koszovó önálló államiságát, ezért arra sem hajlandó, hogy hivatalos diplomáciai képviseleteket létesítsenek egymás fővárosában. A most kialakított formula nem szól arról, hogy az összekötő iroda és az összekötő tisztségviselő diplomáciai státust kapna, azt viszont kiköti, hogy egyelőre a belgrádi EU-
delegáció, illetve a pristinai EU-iroda adja a helyiséget.

Az átkelők közül négynél kezdik meg az "integrált" működtetést - kettőnél jövő hétfőn, további kettőnél december 31-én.

Az összességében túlnyomórészt albán többségű Koszovó északi részén, Szerbia határa mentén a szerb lakosság alkot többséget. A szerb-koszovói átkelő pontok környékén többször voltak erőszakos összetűzések, amelyeket alkalmanként a NATO vezette KFOR nemzetközi erő katonáinak kellett megszüntetniük. A helyi szerbek radikális hangadóinak ösztönzésére több helyen időnként eltorlaszolták az átkelőkhöz vezető utakat, és illegális, ellenőrizetlen útvonalakat használtak az átjárásra Észak-Koszovó és Szerbia között. A térségben virágzik a csempészet és a korrupció.

A közös, "integrált" igazgatás azt jelenti, hogy a szerb egyenruhások mellett nem csupán az EULEX uniós rendészeti misszió emberei, hanem koszovói vámosok is ott lehetnek majd az átkelőknél. Az elsőként így megnyitandó átkelők egyike a jarinjei, ahol építési munkákat kell elvégezni. Kedden szerb források szerint a szerb belügyminisztérium alkalmazottai felszólították a tiltakozásul ott táborozó helyi szerbeket, hogy száz méterrel vonuljanak hátrébb. Jarinje térségében a KFOR helikopterei rendszeres légi ellenőrzést tartanak.

Ashton bejelentette, hogy a kedd éjjeli találkozón Thaci albán kormányfő megígérte, különleges, több etnikum képviselőiből álló koszovói rendőri egység fogja védeni a vallási és kulturális örökség részének minősített helyeket. Koszovóban a szerb ortodox vallás több kiemelt fontosságú kegyhelye található.

Az uniós főképviselő szerint egyetértés alakult ki abban is, hogy biztosítani kell a koszovói szerb közösség támogatására folyósított pénzek mozgásának "átláthatóságát".

A következő Dacic-Thaci találkozót január 17-re tűzték ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint száz halottja van a Fülöp-szigetekre lecsapó tájfunnak

Száznál többen haltak meg szerdai összesítések szerint a Fülöp-szigetekhez tartozó… Tovább olvasom