Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Atombombát rejtett el Európában az al-Kaida?

Nagy-Britannia - "Európában elrejtett atombombáról" vallott az al-Kaida terrorhálózat egyik vezetője a WikiLeaks portál által megszerzett és több világlapnak - köztük brit újságoknak - kiszivárogtatott, hétfőn ismertetett titkos iratok szerint, amelyekből az is kiderül, hogy guantánamói börtöntáborban megfordult gyanúsítottak közül sokat az amerikai titkosszolgálatok is teljesen ártalmatlannak tartottak.
Nagy-Britanniában a konzervatív The Daily Telegraph és a baloldali The Guardian közölt kivonatokat a bizalmas amerikai iratokból. Összesen 759 titkos aktáról van szó; ezek a Guantánamón valaha kihallgatott foglyok csaknem mindegyikének vallomásait összegzik.

A Telegraph az általa csokorba szedett új információk közül kiemelte, hogy az al-Kaida egyik meg nem nevezett parancsnokának állítása szerint a terrorhálózat elrejtett egy atombombát Európában, és a szerkezetet akkor robbantaná fel, ha Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét elfogják vagy megölik.

A brit lap által közölt kivonat szerint az amerikai hatóságok tudják, hogy az al-Kaida számos kísérletet tett nukleáris alapanyagok beszerzésére, és az Egyesült Államokban attól tartanak, hogy a terroristáknak sikerült is urániumot vásárolniuk.

Az al-Kaida nukleáris csapásmérő képességére tett egyenes utalást a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint Hálid Sejk Mohammed, a terrorhálózat operatív parancsnoka is, akit szintén Guantánamón őriznek. Mohammed - akit az amerikaiak a 2001. szeptember 11-i merényletsorozat első számú kitervelőjének tartanak - az egyik dokumentum szerint azt mondta kihallgatóinak, hogy az al-Kaida "nukleáris pokoltüzet" zúdít a Nyugatra bin Laden elfogása vagy megölése esetén.

A kihallgatási dokumentumok feltárják azt is, hogy az őrizetesek szerint bin Laden alig néhány nappal a szövetséges erők érkezése előtt elmenekült az afganisztáni Tora Bora-hegységben lévő rejtekhelyéről. Az al-Kaida vezérét legutóbb 2003 tavaszán látták; bin Laden ekkor - több guantánamói fogoly egybehangzó beszámolója szerint - más terrorista vezetőkkel találkozott Pakisztánban.

A kihallgatások során feltárt tervek szerint az al-Kaida megpróbálta beszervezni a londoni Heathrow repülőtér földi kiszolgáló személyzetének tagjait, és több merénylettervet is szőtt a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú légikikötője ellen. A tervek között volt emellett cián bejuttatása számos amerikai középület légkondicionáló rendszerébe, valamint lakások bérlése nagy amerikai lakóépületekben, amelyeket gázrobbanásokkal döntöttek volna romba.

A kiszivárogtatott dokumentumokból kiderül az is, hogy Guantánamón gyerekek és aggastyánok egyaránt megfordultak, köztük egy 14 éves fiú, és egy 89 éves, súlyos egészségügyi problémákkal és mentális leépüléssel küszködő öregember.

Az amerikai erők több személyt azért ejtettek foglyul Afganisztánban, mert olyan órát viseltek, amelyet a Casio elektronikai cég még az 1980-as években forgalmazott. Az al-Kaida ugyanis ezt a bizonyos óratípust használta több esetben pokolgépek időzítő szerkezeteiben. Az emiatt gyanússá vált őrizeteseket aztán - bizonyíték hiányában - különösebb hírverés nélkül elengedték.

A guantánamói akták vizsgálatából a The Daily Telegraph hétfői ismertetése szerint kiderül, hogy az amerikaiak "legalább 150" guantánamói foglyot ártalmatlannak találtak és elengedtek, ugyanakkor "mintegy kétszáz" őrizetest valóban globális fenyegetést jelentő terroristának minősítettek.

A The Guardian értesülése szerint Guantánamón - jóllehet Barack Obama amerikai elnök már két éve elrendelte a tábor bezárását - jelenleg is még 172 foglyot őriznek. A baloldali brit lap a hozzá eljutott információk közül kiemelte, hogy az amerikaiak a legfőbb pakisztáni hírszerző szolgálatot is a terrorszervezetek közé sorolták be, ugyanúgy, mint az al-Kaidát, a Hamászt, a Hezbollahot vagy az iráni titkosszolgálatot.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Wacky 2011. április 26. 21:50
  „28. demeterkornel 2011.04.26. 21:36

  Ha úgy gondolod nem értem, akkor érvelj, és írd le másképpen... nem húzódzkodni kell, hogy a stílusom nem felel meg neked... igazán, sztem nincs semmi kirívó a stílusomban, nem @nyázok, és hasonlók, nem küldelek el ide-oda stb, mint sokan mások teszik...

  a tanácsom hogyha valamit vélsz, tudsz akkor amellett állj ki és érvelj mellette!!”
 • 28. Egyolvasó 2011. április 26. 21:48
  „23. lamatic 2011.04.26. 15:32

  Van benne valami amit írsz, de ha én elmegyek valahova, akkor ugye ott én vendég vagyok? Ha igen akkor el kell, hogy fogadjam az vendéglátóm törvényeit szokásait, mert ha én elmegyek hozzád vendégségbe akkor felöltözöm annak ellenére, hogy itthon meztelen vagyunk a párommal egész nap.
  Ha ki mész, akár csak Ausztriába azonnal bekapcsolod a biztonsági övet, mert tudod, hogy ott a rendőr ha megbüntet addig nem enged tovább míg ki nem fizeted a bírságot.
  Magyarországon sajnos ez már nem így működik, ugyan is a jogszabályok foggal körömmel védik a bűnözőket, külföldi szabálysértőket, még az sem érdekli a törvényalkotókat, hogy fölösleges pénzkidobás egy egy külföldinek a bírságolása, ugyan is semmi szankció nincs arra ha nem fizeti be a kiszabott bírságot. Viszont ha egy Magyart bírságolnak azt már be tudják hajtani adó módjára plusz a kamatok.
  Ezért áll így ez az ország.”
 • 27. demeterkornel 2011. április 26. 21:36
  „Egyértelmű, hogy nem értetted, amit mondtam. Nem csak a stílusod miatt nem szállnék veled vitába, hanem többek között emiatt sem.”
 • 26. Wacky 2011. április 26. 20:16
  „26. demeterkornel 2011.04.26. 19:51

  ha így állunk akkor + te se vagy különb azután amit mondtál még 20-ként...

  Ha mindenki kilőné az űrbe azt akivel baja van, lakatlanná válna a bolygó...”
 • 25. demeterkornel 2011. április 26. 19:51
  „Wacky! Köszönöm, hogy ilyen kedvesen ki tudod fejezni a mondandódat. Nagyon intelligens vagy, gratulálok.”
 • 24. Wacky 2011. április 26. 16:14
  „20. demeterkornel 2011.04.26. 09:44

  nem csak az arab világban vannak terroristák... mindenféle nemzetiségűek vannak, és amitől pl az USA és más ország is retteg, olyan sejtek is lehetnek, akik hazai környezetben vannak, és élik minden napjaikat aztán egyik napról a másikra aktivizálódnak... ergo, hülyeségeket beszélsz/írsz!!”
 • 23. demeterkornel 2011. április 26. 15:49
  „Jozko! Amit írsz, az teljes mértékben helytálló. Csak nehogy egyszer bekövetkezzen, hogy a világnak elege lesz abból, hogy a normális polgároknak rettegésben kell élniük, és a "vesszen a kevés a több javára" elvet követve egyszerűen legyalulja az arab államokat.”
 • 22. lamatic 2011. április 26. 15:32
  „22. jozko 2011.04.26. 13:36 Nem tudom mit írsz és nem is nagyon értem. Ha viszont bizonyítékokat akarsz, nem kell messze utaznod, elég ha elutazol dél Szerbiába, Horvátország egyes részeibe, és nem utolsó sorban Monte N. ba. Ott látni fogod a beilleszkedésre vágyó muszlimokat. De csak egy példa az egymást elfogadó kultúráról. Ha a kedvesed, anyukádat vagy női ismerősödet elviszed Iránba, s burka nélkül sétál, hát nem tudom túlélné e, arról nem is beszélve ha mondjuk mini szoknyát húzna fel, de olyat még nem hallottam hogy akár egyetlen egy arab nőt burkában az Eu országok bármelyikében halálra köveznek. Szóval azt hiszem nem nekünk kellene elkezdeni, ismételten alkalmazkodni.....”
 • 21. jozko 2011. április 26. 13:36
  „21.

  A fürdővízzel együtt nem kellene a gyereket is kiönteni!
  Sem általában az arabokat, sem általában az iszlám vallásúakat nem lehet csak úgy "leterroristázni"-
  a kultúrájuk mélyebb ismerete nélkül.

  Szó nincs arról, hogy arab-szakértőnek akarnám kiadni magamat-
  viszont "lélekbúvárként" volt szerencsém elmélyülni egy-egy földrész, vagy csak számottevő /homogén/
  népesség tanulmányozásában - és mondhatom, nagyon nem egy rugóra jár az agyunk, nagyon
  eltérőek az alapvető személyiségjegyei/n/k, mások a motivációi/n/k!

  Előbb nem árt tájékozódni - és csak utána sommás véleményt mondani!
  Meggondolni egyszerűbb, mint visszavonni egy véleményt!
  De mindenképpen hasznosabb!”
 • 20. lamatic 2011. április 26. 12:38
  „Hátttt.....igen, sajnos de igaz.....no nem az atom mert azt nem tudom, de hogy az arabok nem "jó" gyerekek az biztos. És az is biztos velük kapcsolatban, hogy mást, kultúrát más vallást nem hogy nem fogad el hanem egyenesen vérrel harcol ellene...tehát jónak semmikép nem nevezhető szinte kivétel nélkül az arab (mondom még1x, sajnos :( ). régen jártak erre fele törökként és hogy mennyire közel vannak újfent, elég rágondolni hogy Németország tele van vele, franciáknál több mint 5 millió van, az angoloknál is igen sok, de ha délre menyünk akkor már Koszovón innen dél szerbia nagy részén is nagyon sokan vannak. Jah és ők tényleg nem tűrnek meg másik vallást. Aki nem muszlim az hitetlen és azt nem bűn , megölni......sajna ez a XXI. század... :(”
 • 19. demeterkornel 2011. április 26. 09:44
  „Ezek a terroristák olyanok, mint valami hülyegyerekek. Az egyetlen érvük a bomba, másban nem is tudnak gondolkodni. De egyszer a világ majd megunja, hogy kis..<moderálva..> analfabéta dilettánsok akarják rettegésben tartani a többi Földlakót, oszt´ az egész arab világot kilövik az űrbe. Ott majd lehet pislogni.”
 • 18. Állampolgár 2011. április 26. 08:42
  „De kérdem én: ha igaz is, mit tudsz tenni ellene? Kezdjek el bekopogni a szomszédokhoz, hogy nem tartanak-e véletlenül a spájzban termonukleáris fegyvereket?”
 • 17. dublini 2011. április 26. 08:10
  „14. jozko 2011.04.26. 07:49
  Hááát több változat is van.
  Az egyik az, hogy a csúnya terroristabácsik megtámadták az USA-t, a másik meg amolyan összeesküvés-elmélet féle, olyan érdekességekkel spékelve, mint pl hogy találták meg a romok közt a terroristák utlevelét, meg hogy kik kaszáltak nagyot a tőzsdén másnap, meg ki kapott hihetettlen biztositási összeget, meg ki vezette a repölöt, meg.....”
 • 16. tulipant 2011. április 26. 08:09
  „Egyolvaso
  Itt ahol en elek - nem az Usa-ban - senki nem nyaggatja oket, ok nyaggatnak masokat, de ha bekapcsolod a hiradot es figyelmesen hallgatod akkor megtudod hogy egymast is robbantgatjak, nem kell mindent amerikara kenni.”
 • 15. keiner 2011. április 26. 08:01
  „*garantáll* Bocs”
 • 14. keiner 2011. április 26. 08:00
  „Elhíszem, hogy így van. Az orosz rendszer szétesése után az volt az elsö gondolatom mi lesz a rakétákkal, a bombákkal? Ki garatál, hogy nem egy elvetemült hülye kézbe kap öket?”
 • 13. jozko 2011. április 26. 07:49
  „12. dublini:

  Tényleg, mi is történt?”
 • 12. hahaha62 2011. április 26. 07:25
  „Kis viccesek!”
 • 11. dublini 2011. április 26. 06:38
  „Mi történt 2001-ben az usa-ban???
  ...na igen... Mi is történt?”
 • 10. Egyolvasó 2011. április 26. 05:53
  „10. tulipant
  "...Egyetertek Kamunenivel....
  Ti pedig tobbiek ne legyetek ennyire ostobak. Mi tortent az USA-ban 2001-ben? "

  Mi történt 2001-ben az usa-ban???
  Mi ez a nagy félelem az Araboktól?? Az usa-nak nem kellene állandóan csesztetni őket és semmi bej nem lenne, de hát a nagy amerika nem bír magával és ha látja, hogy nem bír az arab világgal azonnal szövetségeseket keres és mint a patkányok elsőként menekül, szövetségeseit pedig a sz.rban hagyja.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jemenben a karhatalom tüzet nyitott a tüntetőkre

Jemen - Több tucatnyian megsebesültek hétfőn Jemen második legnagyobb városában, Taizzban, amikor a… Tovább olvasom