Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Atombombát tud készíteni Észak-Korea

Észak-Korea befejezte a jongbjoni atomreaktorban elhasznált nyolcezer fűtőrúd újrafeldolgozását - jelentette kedden a KCNA észak-koreai állami hírügynökség; ennyi elhasznált nukleáris fűtőelemből szakértők szerint elegendő mennyiségű plutónium nyerhető legalább egy darab atombomba megépítéséhez.
A bejelentés egybeesik Észak-Korea azon törekvésével, hogy az Egyesült Államok fogadja el Phenjan ajánlatát, és kezdjen közvetlen tárgyalásokat a sztálinista állammal az észak-koreai nukleáris programról.

Az észak-koreai külügyminisztérium hétfőn közölte: Phenjan elindul "a maga útján", ha Washington nem ad választ a közvetlen tárgyalásokra vonatkozó ajánlatra.

Észak-Korea áprilisban kiutasította a külföldi ellenőröket, és újraindította a Phenjantól 100 kilométernyire északra fekvő jongbjoni atomipari komplexumot. Szeptember elején közölte, hogy végső fázisba ért a Jongbjonban elhasznált fűtőelemek újrafeldolgozása, és folyamatban van az ily módon kinyert plutónium felhasználása atomfegyver előállítására. Szakértők szerint a kelet-ázsiai ország májusban legalább 50 kilogramm plutóniummal rendelkezett, ez 6-8 atombombához elegendő mennyiség; ha hinni lehet a keddi bejelentésnek, ezt növelte most meg legalább még egy nukleáris fegyverhez elegendő plutóniummal.

Phenjan szeptember elején azt is közölte, hogy urándúsítási programja is befejező szakaszába lépett. Az urándúsítás a másik módja annak, hogy egy ország atombombára tegyen szert. Annyiban előnyösebb ez a módszer az elhasznált fűtőelemekből való plutóniumkivonásnál, hogy sokkal könnyebben el lehet rejteni az amerikai kémműholdak fürkésző szemei elől.

Szakértők ugyanakkor rámutatnak: mindezen erőfeszítések és a 2006-ban, majd idén májusban végrehajtott kísérleti atomrobbantás ellenére Észak-Korea egyelőre nem bizonyította, hogy képes lenne bevetni atombombáit. Noha kísérletezik vele, Phenjannak egyelőre nem sikerült olyan kis méretű nukleáris robbanótöltetet kifejlesztenie, amelyet rakétára szerelhetne. Ha ezt megoldaná, akkor is maradna még egy akadály: a rakétairányító rendszer tökéletesítése.

Olvasóink írták

  • 3. rozator 2009. november 03. 22:07
    „Fellövik, visszaesik, meg van oldva a gond!”
  • 2. sőndör 2009. november 03. 14:25
    „és kenyeret vajon tud-e sütni ??”
  • 1. sőndör 2009. november 03. 14:24
    „aaaaaaaaaaaaaaaaaa”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marasztalja a sajtó a belga miniszterelnököt

Belgiumnak van szüksége most Herman Van Rompuy miniszterelnökre - írta több belga lap kedden,… Tovább olvasom