Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Átveszi a NATO a líbiai műveletek irányítását

Líbia - Megállapodtak vasárnap este a NATO-országok abban, hogy az atlanti szervezet fog irányítani minden olyan líbiai katonai műveletet, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának végrehajtására irányul.
A tagállamok brüsszeli NATO-nagykövetei kormányaik nevében lényegében arról döntöttek, hogy az atlanti szövetség átveszi az irányítást az Egyesült Államoktól a líbiai polgári lakosság védelmét célzó légi tevékenység felett is. Arról már korábban egyetértésre jutottak, hogy a NATO fog gondoskodni a líbiai légtérben az ENSZ BT által elrendelt repülési tilalom érvényesítéséről, valamint szerepet vállal a Líbiával szembeni fegyverszállítási embargó kikényszerítésében, tengeri ellenőrzés révén.

E két tevékenység irányítását a NATO már vasárnap ténylegesen meg is kezdte. A BT-határozatban ugyanakkor szerepel az is, hogy líbiai a civil lakosságot, illetve a lakott területeket meg kell védeni. Az erre irányuló katonai tevékenység - ami adott esetben azzal járhat, hogy légi csapásokat mérnek a polgári lakosokat fenyegető erőkre - eddig amerikai vezénylés alatt volt. A NATO csak a polgári lakosság védelmében hajtana végre légi csapásokat Líbiában, és nem akar harci támogatást nyújtani egyik félnek sem - hangsúlyozták diplomaták vasárnap Brüsszelben.

A repülési tilalom eddigi érvényesítése egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a Moammer Kadhafihoz hű hadsereg képtelenné vált a légierő bevetésére a felkelők ellen. Líbiában ennek folytán fordult is a kocka: miközben korábban a Kadhafi-erők nyomultak előre, és elözönléssel fenyegették a felkelés szívét, Bengázit, a hét végén a felkelők sorra foglaltak vissza településeket.

A polgári lakosság megvédésének feladata azonban többet jelent, mint a líbiai repülőgépek és helikopterek megsemmisítését, illetve földre kényszerítését. Jelentheti adott esetben a városok ellen nehézfegyverzettel támadó erőkre mért légi csapásokat is. Ebben a helyzetben a NATO-nak nagyon körültekintőnek kell lennie, hogy csak olyan esetben mérjen légi csapást, amikor az a lakott terültek oltalmazását szolgálja, és úgymond "a harcmezőn" ne segítse egyik felet sem.

Arra ugyanis az ENSZ nem adott felhatalmazást, hogy a nemzetközi beavatkozás a polgárháborúnak a felkelők javára történő eldöntésére, a Kadhafi-rezsim összeroppantására irányuljon. "A NATO pártatlan marad, nem húz egyik félhez sem" - hangsúlyozta vasárnap egy diplomata.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2011. március 29. 21:11
  „Na innentől vagyunk célpontok. A cimbi aggódhat.”
 • 2. rozator 2011. március 29. 19:49
  „Kiváncsi lennék az eu soros elnökének a véleményéről. Vagy nem hívták?”
 • 1. jozko 2011. március 28. 13:03
  „A "villámháború" esélye ugrott.
  Most a "hogyan tovább", " ki állja a cekket" és " ki lesz a felelős" kérdések következnek.

  Ez már a nyögvenyelősebb változat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MKP elítélte Esterházy kassai mellszobrának megrongálását

Elítélte Esterházy János kassai mellszobrának megrongálását a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP). Tovább olvasom