Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

AU-csúcs: a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartását követelik

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a homoszexuálisok jogainak tiszteletben tartására szólította fel az afrikai országokat az Afrikai Unió (AU) vasárnap kezdődött 18. csúcstalálkozóján.
A világszervezet főtitkára az Etiópia fővárosában megrendezett fórumon kiemelte, hogy számos afrikai ország hosszú ideje szexuális identitás alapján történő megkülönböztetést alkalmaz, kormányaik pedig másodosztályú állampolgárként, mi több, bűnözőként bánnak a melegekkel. Ban Ki Mun ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának fontosságára, hangsúlyozva, hogy a fekete kontinens jövője a polgári, politikai, gazdasági, szociális és kulturális jogok szavatolásán is múlik.

A homoszexualitást szinte valamennyi afrikai országban törvényellenes, eltekintve a ritka kivételnek számító Dél-Afrikától, s gyakori a melegek hátrányos megkülönböztetése. Uganda például fontolóra vette, hogy egy hónapon belül szigorítani fogja a homoszexuálisokkal szembeni törvényt- amely eleve hosszan tartó szabadságvesztéssel sújtja a melegeket -,és halálbüntetést helyez kilátásba, különösen a "visszaesők" esetében.

Az addisz-abebai székhelyű szervezet csúcsértekezletének napirendjén kereskedelmi kérdések, azon belül is Szudán és Dél-Szudán olajtárgyalásai, valamint a szomáliai háború és éhínség állnak. Az 54 tagállamot tömörítő Afrikai Unió első ülését tartja a 200 millió dollárért létesült új székházában, amelynek építését Kína finanszírozta.

Az AU új elnökévé Benin államfőjét, Thomas Boni Yayit választották a résztvevők. A tisztség betöltéséről évente szavaznak, az előző elnök Egyenlítői-Guinea államfője, Teodoro Obiang Nguema volt. A politikailag jóval fajsúlyosabb másik tisztségről, az AU Bizottság elnökéről hétfőn határoz a csúcsértekezlet. A posztot jelenleg a gaboni Jean Ping tölti be, potenciális utódai közül a legesélyesebbnek Dél-Afrika korábbi külügyminiszterét, Nkosazana Dlamini-Zumát tartják.

Olvasóink írták

  • 1. Koszta 2012. január 29. 21:11
    „Jellemző... Kína finanszíroz, befektet Afrikában...
    Az Eu ideológiai kioktatást végez...
    Ugyan ki fog a jövőben kedvezőbb feltételekkel szudáni olajat kapni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az arab országok kezdhetik az euróövezeti mentőalap feltöltését?

Az Egyesült Arab Emírségek szívesen részt vesz az euróövezet megsegítésében - mondta az olajtermelő… Tovább olvasom