Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Auschwitz nem jelent semmit a német fiatalok ötöde számára egy felmérés szerint

Németországban minden ötödik fiatal felnőtt számára semmit sem jelent az a szó, hogy Auschwitz, majdnem minden harmadik német pedig nem tudja, hogy melyik országban fekszik az egykori náci koncentrációs- és megsemmisítő tábor - mutatta ki egy felmérés.
A Stern című hírmagazinban ismertetett reprezentatív felmérés szerint a 30 év alatti felnőttek 21 százalékának nincs információja arról, hogy mit jelöl az Auschwitz kifejezés. A 30 éven felülieknél ez az arány már csupán 5 százalék, a 82 milliós ország lakosságát együttvéve pedig 90 százalék tudja, hogy Auschwitz az auschwitz-birkenaui koncentrációs- és megsemmisítő tábor elnevezése.

Ugyanakkor a német lakosság 31 százaléknak nincs tudomása arról, hogy a tábor a mai Lengyelország területén működött, 43 százalék pedig még egyet sem keresett fel a náci népirtást bemutató - egykori táborok helyén kialakított - emlékhelyek közül - mutatta ki a Forsa közvélemény-kutató intézet.

A kutatást a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjára időzítve ismertette a Stern. Az emléknapot január 27-én, az auschwitz-birkenaui tábor 1945-ben történt felszabadításának évfordulóján tartják az ENSZ-közgyűlés egy 2005-ös döntése alapján. Az erről szóló, egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óceánjáró balesete: megfelelő sebességgel nem veszélyes a partmenti hajózás

A turisztikai hajózás része a parthoz közeli haladás, ez nem veszélyes, ha megfelelő biztonsági… Tovább olvasom