Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Ausztrálok élnek a világ legnagyobb házaiban

Az olcsó egyenházak, a "McMansionok" őshazájának számító Egyesült Államokat lehagyva, az ausztrálok élnek a világ legnagyobb otthonaiban - derül ki egy pénzügyi felmérésből.
A Commonwealth Bank of Australia pénzintézet alkuszi részlege szerint az ausztrál otthonok alapterülete az elmúlt évtizedben átlagosan 10 százalékkal, 214,6 négyzetméterre nőtt, és ez közel háromszorosa egy átlagos brit lakás alapterületének.

A gazdasági válság hatására az amerikai lakásoknál ebben az évtizedben először fordult elő visszaesés, ugyanis a szeptemberben átadott új lakások alapterülete a korábbi 212 négyzetméterről 201,5 négyzetméterre zsugorodott.

Európában Dániában találhatók a legnagyobb otthonok, ahol a házak és lakások átlagos alapterülete 137 négyzetméter. A második Görögország 126 négyzetméterrel, a harmadik helyet 115,5 négyzetméterrel Hollandia foglalja el.

A legkisebb otthonok Nagy-Britanniában találhatók, a szigetországban egy átlagos lakás mérete mindössze 76 négyzetméter.

A statisztikai adatok szerint azonban az egyre növekvő ausztrál otthonokkal a családok nagysága is növekszik. Az egy háztartásban élők száma 2,51-ről 2,56-ra emelkedett, ilyen arányú növekedésre pedig száz éve nem volt példa.

A növekedést az ausztrál népesség gyarapodásával, illetve a lakás- és költözködési költségek növekedésével magyarázzák. A fiatalok tovább maradnak szüleiknél, és többen döntenek amellett is, hogy közösen béreljenek lakást.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon a 2009. január és szeptember között átadott lakások alapterülete átlagosan 90 négyzetméter körül alakult.

"A teljes lakásállomány - új építésű és régi lakások - átlagos alapterületére vonatkozóan a 2005-ös adatok a legpontosabbak, ekkor az átlag 78 négyzetméter volt, ami azóta lényegében nem változott" - mondta Farkas János, a KSH Társadalmi Szolgáltatások Statisztikai Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

WHO: kezdjék korábban a HIV-fertőzöttek kezelését

Az ajánlottnál korábban célszerű megkezdeni a HIV-vírussal fertőzött emberek gyógyszeres kezelését -… Tovább olvasom