Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Aye, Skócia! - Mindenkinek fájni fog a válás

Keveset tudunk Skóciáról, de abban biztosak lehetünk: ha kiválik az Egyesült Királyságból, a mi zsebünk is megérzi. A külföldön dolgozó magyarok pedig csak belenyugodni tudnak a döntésbe. Azonban a csütörtöki népszavazás, amely az ország függetlenedését hozhatja el, világtrendet is mutat.
A hegylakó, a Loch Ness-i szörny, és a viccek jutnak eszünkbe, ha Skóciára gondolunk. A Harry Potter-filmek fő helyszínein járva pedig a Glenfinnan viadukt (a Roxfort Express vonat) vagy a Gloucester székesegyház (Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Iskola kerengői) és környéke „tipikus" brit táj képét nyújtja, amely hamarosan már „csak¨ skót terület lehet.

Az ország, amely a brit sziget északi harmadát foglalja el, történelmi pillanatra készül: szeptember 18-án csütörtökön népszavazást tartanak arról, hogy 307 év után elszakadjon-e az Egyesült Királyságtól. Szeptember 18-án így a közel 79 ezer négyzetkilométer területű ország 5,2 millió lakosa (Magyarország 93 ezer négyzetkilométerét valamivel kevesebb, mint 10 millióan lakják) dönthet sorsáról, amely, bizony nem csak az Angliában dolgozó, de hazájában maradt magyarokra is hatással lehet.

– Nem ész, hanem érzelmi alapon kívánnak dönteni, ami sok gond okozója lehet. A politikusok, akárcsak otthon, kihasználják és megosztják a skót embereket – számolt be tapasztalatairól a Skóciában élő Kukai Csaba. – Úgy tűnik, a többség válni akar – fogalmazott a pécsi férfi.– Mindenki folyamatosan erről beszél – tette hozzá a fővárosból származó vállalkozó, Tóth Anikó is.


Folyamat, és nem trauma

Nem tudjuk megjósolni, milyen eredményre ébred pénteken Skócia: függetlenséget elvető tábor támogatottsági előnyét mutatta ki csütörtökön ismertetett legújabb felmérésében az a brit közvélemény-kutató cég, amelynek világszerte komoly feltűnést keltő előző vizsgálata még a Skócia elszakadását pártolók többségét jelezte. Függetlenségre az új közvélemény-kutatás szerint most 48 százalék voksolna, míg az előző YouGov-felmérésben 51 százalékos volt arányuk.

– Láttam a kertben méteres YES feliratot és felmatricázott, zászlólobogtatós YES-autókat – utalt arra Kukai Csaba, hogy mindennaposak a „YES" és a szintén igent jelentő AYE-kampányfeliratok. Tóth Anikó úgy véli, ha a függetlenedést megszavazzák, a bankok kivonulási tervet készítenek, és munkahelyek szűnnek meg, de ennél talán árnyaltabb a helyzet. „Igen" esetén is évekbe telik a valódi elszakadás, többek között az ország EU-tagságáról is tárgyalni kell. – A Skóciában élő magyarokra az elszakadás egyelőre nem lesz lesz közvetlen hatással, ha meg is szavazzák, 2016-ra válhat valóban független az országgá – véli a külügyi szakértő és a Corvinus Egyetem oktatója, Gálik Zoltán.

A magyarok veszítenek

Nem sokat tudunk Skóciáról, a felföldek és a 800 sziget országáról, amely államát 843 óta, a Skót Királyság születésétől jegyzi. Nincs kapcsolatunk sincs a kiltes, azaz skót szoknyás nemzettel, de itthon is megérezzük az északon zajló változásokat. A függetlenedés lehetőségére ugyanis gyengülni kezdett az angol font, jelentős tőkekivonás kezdődött a skót gazdaságból a függetlenségpárti erők látványos előretörése nyomán a szerdai Financial Times szerint.

Így az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok keresete is kevesebbet ér, ahogy a hazaküldött pénzük is. – Amin az ember nem tud változtatni és nincs beleszólása, azon kár idegeskedni. Az egyetlen dolog a kivárás és a reménykedés, hogy a„Nem" győz – jegyezte meg a kedvezőtlen gazdasági folyamatokkal kapcsolatban Kukai Csaba. De min múlik az északi ország sorsa?


Nem új az ötlet

Bár a globalizáció korában ugyanazt a márkájú cipőt viseljük szinte a világ össze táján, ugyanannak a multinak a termékeit fogyasztjuk, sőt jó eséllyel a munkaadónk is ugyanaz az óriáscég, Gálik Zoltán úgy látja, világ tendencia az önállósodásra való törekvés, gondoljunk csak a szintén függetlenedni vágyó katalán vagy baszk spanyol népcsoportokra.

– Büszke nemzet a skót, szerették mindig különálló egységként definiálni magukat az Egyesült Királyságon belül is. A nemzeti identitásuk eddig is jelen volt, csakúgy, mint a walesi vagy észak-ír. A skót függetlenségi törekvések az utóbbi 20-30 évben politikai támogatottságot kaptak,– beszélt arról a szakértő, hogy ezúttal sincs új a nap alatt. – Önálló politikai nemzet megteremtése a cél Skóciában, de a függetlenedés egy folyamat, amely – mindegy, mi lesz az eredmény – hosszas tárgyalásokat von maga után. Az biztos, hogy „Nem" esetén is nagyobb autonómiát kap az ország az adózás területén –tette hozzá.

Viszlát, nagy-nagy Britannia?

A függetlenedés mégsem jelentené Nagy-Britannia végét. – Skócia csak a második legnagyobb tagja az egységnek, és lássuk be, a bevándorlók miatt gyorsan növekszik Anglia lakossága. Érzelmileg azonban fontos a Szigetország egysége, egyesek nem véletlenül mondatnák le az angol miniszterelnököt, David Cameront, ha a skóciai népszavazáson a választók a függetlenedésre voksolnak – jellemezte a helyzetet az Egyesült Királyság szempontjából is Gálik Zoltán. A brit kormányfő azonban már többször kijelentette, hogy Skócia függetlenné válása esetén sem kíván lemondani.

A brit királyi ház is cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint II. Erzsébet királynő aggodalmának adott volna hangot a skóciai függetlenségi népszavazás kimenetelével kapcsolatban, vagy bármiféle egyéb módon befolyásolni kívánná a referendumot – számolt be az MTI. A királynő ennek megfelelően "a politika felett áll", és szilárd meggyőződése, hogy a jövő csütörtöki függetlenségi népszavazáson a döntés kizárólag Skócia népét illeti – hangsúlyozta a szóvivője.


Reményteljes forgatókönyv

A függetlenség mellett érvelők – többek között a Yes Scotland kampánycsoport – úgy gondolják, a gazdasági nehézségekkel és a kisállami léttel szemben a Skóciához tartozó jelentős tengeri olaj- és földgáz mezőkből származó bevétel elegendő az „újrakezdéshez". – Az olajbevételek 95 százaléka, a gázbevételeknek a 58 százaléka maradna Skóciánál. Ezek jó arányok, de újra kellene szervezni a kitermelő cégekkel a munkát, ráadásul az olajpiac is kiszámíthatatlan. Ha elszakad, Skócia szembesülnie kell a kisállami léttel, miközben egy magas színvonalú jóléti államot kellene fenntartania. Kérdés, hogy az Északi-tenger olajából meg tudná-e tartani a szolgáltatások színvonalát, bár utóbbi kitermelhetőségében sokan kételkednek – véli a szakértő.

A leghíresebb skótok

Sean Connery nevét hallva egyből megjelenik előttünk a skót felföld képe, de kevesebben tudjuk, hogy Ewan McGregor, James Andrew McAvoy, Rose Eleanor Arbuthnot-Leslie, Robbie Coltrane színészek is az északi nemzet szülöttei. Az ország híres irodalmi alakja Conan Doyle, Robert Louis Stevenson, Walter Scott, világszerte népszerű énekes Annie Lennox, Amy Macdonald, Calvin Harris, valamint a Froma-1-es pilóta David Coulthard is.

Katalóniában is szavaznának

Artur Mas katalán elnök szerint "lehetetlenség örökre megakadályozni" Katalóniát abban, hogy népszavazást tartson saját jövőjéről, ahogy azt a spanyol kormány szeretné. A katalán nacionalista kormány elnöke kötelezettséget vállalt arra, hogy idén november 9-én népszavazást rendeznek az északkelet-spanyolországi autonóm közösség elszakadásáról. A madridi központi kormány azonban ezt alkotmányellenesnek tartja, és meg akarja akadályozni – adta hírül az MTI. Egy tíz napja közzétett felmérés szerint a népszavazás erősen megosztja Katalónia lakosságát, amely közel egyforma arányban akarná vagy utasítaná el (41,3 százalék 39,5 százalékkal szemben), hogy a tartomány önálló állammá váljon. Mas úgy vélekedett, Katalóniának hasznára válna, ha a skótok többsége a Nagy-Britanniától való elszakadásra szavazna a szeptember 18-án esedékes skóciai referendumon. Egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy az Európai Unió meg akarná tartani tagjai sorában a független Skóciát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hamász elfogta a kedd este Izraelre aknagránátot kilövőket

Kedd este három hét szünet után először az övezetből egy aknagránátot lőttek a szomszédos izraeli… Tovább olvasom