Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Az 1848-as szabadságharc emléke előtt tisztelegtek a Felvidéken

Pozsonyban az idén is a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál tartották a megemlékezést.
Több tucat településen tisztelegtek a Felvidéken az 1848-as forradalom és szabadságharc emléke előtt pénteken, noha az időjárás viszontagságai miatt sok helyütt el kellett halasztani a tervezett ünnepségeket.

Pozsonyban az idén is a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál tartották a megemlékezést. Itt a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete, a Csemadok, továbbá Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a pozsonyi kulturális intézet és a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság rendezte az ünnepi megemlékezést.

Radnai Béla szobránál mondott beszédében Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete hangoztatta: ma, amikor a fogyasztói társadalom csábítása, a globális gazdasági és pénzügyi válság arra ösztönzi az embereket, hogy csak a saját boldogulásukkal törődjenek, nem szabad elfeledni 1848 üzenetét: azt, hogy társadalmi igazságosság és szabadság nélkül nincs valódi egyéni boldogság. Hozzátette: a forradalom egyik üzenete, hogy nincs hiábavaló küzdelem, mert az érdekeink és céljaink melletti kiállás mindig meghozza a maga gyümölcsét.

A megemlékezés, amelyen a hideg idő ellenére mintegy kétszázan vettek részt, a Himnusz eléneklésével zárult.

A Szlovákia keleti végein a tervezett ünnepi megemlékezések nagy részét nem tartották meg vagy későbbre halasztották a csütörtök este óta tartó folyamatos havazás és erős szél következtében kritikussá vált közlekedési helyzet miatt. Hasonló okból maradt el a megemlékezés a külvilágtól elzárt Révkomáromban és Gútán, valamint a Magyar Közösség Pártjának (MKP) központi ünnepsége Nagymegyeren és a dél-nyugati járások több településén is. Több rendezvényre pedig módosított formában került sor, mert az ítéletidő miatt azokra nem tudtak eljutni a meghívott vendégek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cameron: Ferenc pápa téved a Falklanddal kapcsolatban

Jorge Mario Bergoglio tavaly, a Falkland-szigetékért vívott brit-argentin háború 30. évfordulóján… Tovább olvasom