Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Az áfacsalások visszaszorítása miatt mérnék a kamionok súlyát Szlovákiában

A tervek szerint a berendezésekből származó adatokkal lehetne leleplezni azokat a rakomány nélkül közlekedő kamionokat, amelyeket fiktív árukereskedelem során áfacsalás céljaira használnak.
Az autópályákon elhelyezett össztömeg mérlegeket kívánja felhasználni az áfacsalások visszaszorítására a szlovák kormány, a tervek szerint ugyanis a berendezésekből származó adatokkal lehetne leleplezni azokat a rakomány nélkül közlekedő kamionokat, amelyeket fiktív árukereskedelem során áfacsalás céljaira használnak.

Az illetékes szaktárcák által megerősített tervről a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági-közéleti napilap számolt be szerdán.

Az intézkedés részét képezheti annak a pénzügyi tárca által meghirdetett intézkedéssorozatnak, amellyel Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter tavaly hadat üzent az áfacsalóknak és adóelkerülőknek. A miniszter szerint az áfacsalások és az adóelkerülések miatt évente mintegy 150 millió euró (mintegy 45 milliárd forint) adóbevételtől esik el a költségvetés.

Az alkalmazott áfacsalások különböző módjai közül Szlovákiában a legnagyobb károkat a körbeszámlázási ügyletek okozzák, amelyek során részben vagy teljesen fiktív árukereskedelmet bonyolító cégek a tranzakció végén nagy összegű áfát igényelnek vissza az államtól. Az ügyletek során a cégek fiktív áruforgalmat is bonyolítanak, ennek részeként rakomány nélkül közlekedő kamionokat bocsátanak útra, hogy az autópálya vám befizetéséről kapott számlákkal igazolják az áruforgalom lebonyolítását.

Ennek a gyakorlatnak kívánnak most véget vetni a szlovák hatóságok. Ahhoz azonban, hogy a berendezések adatait az adóellenőrök valóban használni tudják, a közlekedésügyi tárca szerint az eszközöket módosítani kell, és újakat is kellene felszerelni. Az ezzel kapcsolatos beruházást a szaktárca néhány millió euróra becsülte, ami véleményük szerint gyorsan megtérülhet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvan járatot törölt a Ryanair a légi sztrájk miatt

További járattörlések is várhatóak, ezért a légitársaság arra kérte utasait, ellenőrizzék járatuk… Tovább olvasom