Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Az afgán elnököt sokkolták az amerikai hírszerzés módszerei

Sokkolónak nevezte szerdán Asraf Gáni afgán elnök az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának kedden közzétett jelentését a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneiről és a kínzásnak minősülő vallatási módszereiről.
A CIA az egyik titkos afgán börtönében elkövetett kínzásokkal a világban elfogadott valamennyi emberi jogi normát megszegte - mondta Gáni egy televíziós beszédben, és határozottan elítélte a CIA tevékenységét.

Az afgán elnök emellett azt követelte, hozzák nyilvánosságra, hány afgán állampolgárt vetettek alá az ország területén működő CIA-létesítményben fájdalmas és megalázó vallatásnak.

Az amerikai beszámoló szerint az afgán főváros, Kabul külterületén működött a Cobalt nevű titkos CIA-börtön, ahol kegyetlen módszerekkel vallatták a foglyokat.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után Washington támadást intézett az Afganisztánban uralmon lévő tálib rezsim ellen, amiért az al-Kaida terrorszervezetet támogatták. A CIA által vallatottak közül sokakat az al-Kaida támogatásával gyanúsítottak. Asraf Gáni, a jelenlegi afgán elnök Hamid Karzai utódja, aki a tálib rezsim bukása óta vezette Afganisztánt.

Az elnök hangsúlyozta, hogy Washingtonnak 2015. január elseje után nem lesz joga Afganisztánban embereket fogva tartani. Mintegy három hét múlva az amerikai csapatok tizenhárom évig tartó jelenlét után kivonulnak az országból, és egy bilaterális biztonsági megállapodás értelmében csupán egy kis méretű kiképző kontingens állomásozhat az országban.

Afganisztánban az amerikai beavatkozás óta érzékeny témának számított az amerikai katonák által fogvatartottakkal szembeni bánásmód.

"Amikor egy embert embertelen módon megkínoznak, azt kockáztatják, hogy reakciója is embertelen lesz. És így hozzák létre az erőszakos lépések és válaszlépések ördögi körét" - vélte Gáni.

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága kedden hozta nyilvánosságra a csaknem öt éven át készült, 6300 oldalas jelentés kivonatát azokról az esetenként kínzásnak minősülő vallatási módszerekről, amelyeket a CIA éveken át alkalmazott az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat foglyul ejtett tagjaival, illetve feltételezett al-Kaida-tagokkal szemben a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, esetenként külföldön fenntartott titkos börtönökben.

Noha az a tény, hogy a CIA titkos külföldi börtönökben megkínozta az al-Kaida tagjait, nem újdonság, a jelentés szerint az ügynökség az általa korábban elismertnél sokkal kegyetlenebb módszereket alkalmazott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két halálraítéltet végeztek ki Amerikában

A legfelsőbb bíróság előzőleg mindkét esetben elutasította az elítéltek fellebbezését. Tovább olvasom